Jak upiec bułeczki w kształcie kurczaczków?
Jak upiec bułeczki w kształcie kurczaczków?
W czasie świąt jada się zazwyczaj mniej chleba, ponieważ inne potrawy wyglądają bardziej interesująco. Aby goście nie mieli na talerzu tylko jajek oraz wędliny, warto sprawić, by pieczywo było zachęcające. Stanie się takie, jeżeli nada się mu kształt kurczaczka. Bułeczki przypominające małe zwierzątka będą prezentowały się dobrze zarówno w koszyczku ze święconką, jak i na stole.
Potrzebne produkty spożywcze
Upieczenie małych bułeczek idealnych na Wielkanoc wymaga przygotowania następujących produktów spożywczych:
* 50 dag mąki,
* 4 dag drożdży,
* 1 szklanka mleka,
* 1 jajko,
* 1 łyżeczka soli,
* 1 łyżeczka cukru,
* 3 łyżki otrębów pszennych,
* olej roślinny.Krok pierwszy
Do miski wsypać 4 – 5 łyżek mąki. W rondlu podgrzać 1/2 szklanki mleka, aby było letnie. Dodać do niego cukier oraz pokruszone drożdże, zamieszać, po czym przelać do miski. Jeszcze raz zamieszać, a następnie odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut, aż drożdże zaczną buzować. W taki sposób powstanie zaczyn.
Krok drugi
Do zaczynu dodać jajko, pozostałą mąkę, cukier, sól, otręby i zagnieść gęste ciasto. Pozostawić je w misce i zakryć ją ścierką, po czym pozostawić do wyrośnięcia na 30 – 40 minut.Z gotowego ciasta odrywać kawałki i formować kule – jedną mniejszą, drugą większą. Sklejać je ze sobą, aby powstał kształt kurczaczka. Palcami uformować niewielkie skrzydełka.
Krok trzeci
Blachę do pieczenia posmarować olejem i układać na niej bułeczki. Pozostawić na 10 minut do wyrośnięcia, po czym wsunąć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec 30 minut, aż bułki będą dobrze zarumienione.Przed podaniem można ozdobić bułeczki kawałkami papryki imitującymi nóżki oraz dzióbek kurczaczka.