Pyszna babka serowo-pomarańczowa – jak ją zrobić?

Opiekun artykułu: devil
Advertising
Pyszna babka serowo-pomarańczowa – jak ją zrobić?

Pyszna babka serowo-pomarańczowa – jak ją zrobić?

Lekkie, słodkie ciasto, które nadaje się zarówno na deser, jak i na śniadanie, to przysmak, który warto mieć w kuchni. Urozmaici dzień i będzie dobrym poczęstunkiem dla każdego. Dodatkowo, egzotyczny zapach spowoduje, że z chęcią będzie się sięgało po kolejne porcje. Zapraszamy do wypróbowania przepisu.

Advertising
Advertising
  • Jakich składników potrzeba?

    Jakich składników potrzeba?

    Ciasto można wykonać ze świeżych, dobrej jakości składników. Wśród nich muszą znaleźć się następujące elementy:
    * 1,5 szklanki mąki,
    * 1,5 szklanki sera ricotta,
    * 1,5 szklanki cukru,
    * 170 g masła,
    * 1 łyżeczka soli,
    * 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
    * 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
    * 3 jajka,
    * 2 łyżki likieru Amaretto,
    * skórka pomarańczowa.
    Przyda się również kilka składników do stworzenia syropu pomarańczowego, czyli:
    * 1/3 szklanki cukru,
    * 1/3 szklanki soku pomarańczowego.

  • Pierwszy krok

    Pierwszy krok

    Na początku włączyć piekarnik, nagrzewając go do 175 stopni Celsjusza. Formę do pieczenia – podłużną keksówkę lub typową do babki – wysmarować tłuszczem, oprószyć mąką i przykryć pergaminem do pieczenia.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Do miski przełożyć ser, masło i cukier. Ucierać mikserem aż do uzyskania puszystej, lekkiej masy. Gdy osiągnie się taki efekt, stopniowo dodawać jajka, każde następne dopiero po wmieszaniu się poprzedniego do ciasta. Po wbiciu jajek dolać likier oraz skórkę pomarańczową.Po połączeniu miękkich, płynnych składników dodać sypkie, czyli mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksować.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Gotowe, gładkie ciasto przelać do formy do pieczenia. Wsunąć do piekarnika i piec 50 minut. Po tym czasie wystudzić, jednocześnie przygotowując polewę.Przelać sok do rondelka, ustawić na piecu. Podgrzewać, dodając stopniowo cukier i cały czas mieszając. Gdy cukier rozpuści się całkowicie, pozostawić polewę na piecu jeszcze przez 3 minuty. Następnie gotowym, ciepłym syropem polewać ostudzoną babkę. Podawać, gdy babka dobrze nasiąknie polewą oraz całkowicie się wystudzi. Smacznego!

Popularne tagi
  • wielkanocne danie
  • olejek cytrynowy
  • składniki na babkę jabłkowo-cynamonową
  • skórka z cytryny
  • jajko dla dzieci
  • ser ricotto
  • potrawa z jajek
  • kurczak
  • podwieczorek wielkanocny
  • produkt spożywczy
  • jajko gotowane
  • groch
  • salaterka
  • herbata z cytryną
  • przepis na babkę