Muffinki-kurczaczki – deser na Wielkanoc
Muffinki-kurczaczki – deser na Wielkanoc
Mazurek i babka piaskowa nie muszą być jedynymi przysmakami, które znajdą się na wielkanocnym stole. Można sprawić przyjemność zarówno dzieciom, jak i innym gościom, przygotowując zgrabne muffinki w kształcie kurczaczków.
Przydatne produkty
Wykonanie muffinek-kurczaczków wymaga zebrania odpowiednich składników, z których można przygotować zarówno ciasto, jak i elementy do wykonania ozdób. Do ciasta niezbędne są:
* 2 szklanki mąki,
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
* 2 łyżeczki cukru waniliowego,
* 1 jajko,
* 1 szklanka mleka,
* 1/2 szklani cukru,
* 1/2 szklanki oleju.
Z kolei do lukru potrzebne są:
* 2 białka,
* 1,5 szklanki cukru pudru,
* 1 łyżka soku z cytryny.
Poza podstawowymi składnikami należy przygotować również papilotki do muffinek, czekoladowe draże, mini pianki, pisaki cukrowe oraz cukrową posypkę w żółtym kolorze, którą można zakupić na każdym stoisku z elementami do dekoracji tortów. Opcją dla osób, które chcą zaoszczędzić czas przy wykonywaniu ciasta, jest zakup gotowego ciasta do pieczenia muffinek. Jego wyrobienie zajmuje 5 minut, jednak własne babeczki zawsze są bardziej puszyste.Etap pierwszy
Ciasto wyrobić, mieszając ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy. Dodać całe jajka, mleko, olej i wymieszać mikserem na gładką masę. Kiedy jest już gotowa, przygotować papilotki. Jeśli posiada się metalową blachę do muffinek, można do otworów włożyć papilotki papierowe, po czym wypełnić je ciastem do połowy. Do każdej papilotki poza ciastem włożyć 3 czekoladowe draże.
Etap drugi
Przygotowane papilotki włożyć na 25 minut do piekarnika nagrzanego do 175 stopni Celsjusza. W czasie kiedy będą się piekły, można przygotować lukier. Do białka dodać cukier puder i dokładnie miksować aż do powstania gładkiej masy. Pod koniec dodać sok z cytryny. Można również dodać odrobinę żółtego barwnika spożywczego, żeby nadać lukrowi ładny kolor.
Etap trzeci
Po wyjęciu muffinek z piekarnika i ich ostudzeniu można przejść do ozdabiania babeczek. Każdą posmarować lukrem, a następnie zanurzyć w przesypanym do miski cukrze ozdobnym. Na każdej babeczce, po obu stronach zrobić lukrem skrzydełka i również przysypać cukrem. Z pianek lub draży wykonać oczka. Przy pomocy pisaków cukrowych zrobić czerwony dzióbek każdemu kurczakowi. Poczekać, aż wszystko wyschnie i podawać.