Jak upiec mazurek orzechowy w kształcie kwiatu?

Opiekun artykułu: mozdziesz
Advertising
Jak upiec mazurek orzechowy w kształcie kwiatu?

Jak upiec mazurek orzechowy w kształcie kwiatu?

Orzechy i bakalie nie powinny kojarzyć się jedynie ze świętami Bożego Narodzenia. Są równie istotne przy tworzeniu deserów wielkanocnych, w tym mazurków ze słodką masą oraz dodatkami. Mazurek orzechowy jest jednym ze smaczniejszych przysmaków, które można postawić na świątecznym stole. Jeśli jeszcze ciasto ma formę wiosennego kwiatu, wówczas prezentuje się zachwycająco.

Advertising
Advertising
  • Jakich produktów potrzeba?

    Jakich produktów potrzeba?

    Dobry mazurek składa się z ciasta oraz wypełniającej go masy. W przypadku mazurka orzechowego na ciasto niezbędne są:
    * 40 dag mąki tortowej,
    * 30 dag masła,
    * 8 dag cukru pudru,
    * 3 żółtka,
    * 2 opakowania cukru waniliowego,
    * sól.
    Natomiast do masy przyda się:
    * 50 dag orzechów włoskich,
    * 20 dag masła,
    * 20 dag miodu,
    * czekolada (do dekoracji).

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Mąkę wysypać na stolnicę albo do szerokiej miski. Dodać masło i posiekać je nożem na małe kawałki, łącząc częściowo z mąką. Podczas siekania dodawać zarówno cukier waniliowy, jak i cukier puder, a na końcu żółtka. Po posiekaniu masła wszystko zagnieść, formując kulę. Zawinąć ją w folię aluminiową i włożyć do lodówki na 60 minut.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Formę w kształcie kwiatka nasmarować margaryną, posypać lekko bułką tartą. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na stolnicy. Dobrze jest wałkować je pomiędzy dwoma kawałkami folii, wtedy ma się komfort wałkowania, ponieważ ciasto nie przykleja się do wałka.Rozwałkowany placek powinien mieć 5 mm grubości. Przełożyć go do formy, wyściełając ciastem dno oraz boki formy na 1 – 2 cm wysokości. Nakłuć widelcem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 20 minut.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    W czasie kiedy ciasto znajduje się w piekarniku, przygotować masę orzechową. Masło przełożyć do rondelka i zacząć rozpuszczać. Dodać miód i mieszając od czasu do czasu, doprowadzić do rozpuszczenia się obu składników. Orzechy włoskie posiekać bardzo drobno, po czym wsypać do masła i dokładnie wymieszać. Zdjąć z pieca, lekko ostudzić.Wylać masę orzechową na podpieczony spód, wyrównując jej powierzchnię. Pozostawić do całkowitego ostudzenia. Na zakończenie można ozdobić mazurek orzechowy roztopioną czekoladą – deserową albo mleczną.