Jajka z pieczarkami – smaczna przekąska
Jajka z pieczarkami – smaczna przekąska
Szykując przyjęcie, chce się podać gościom coś dobrego i ciekawego. Wiele potraw jest już znanych i nudnych. W takiej sytuacji warto przygotować jajka z farszem pieczarkowym. Są dobre, z lubianych składników, lekkie i interesujące. Mogą stanowić dobrą przystawkę na spotkaniu z przyjaciółmi lub dodatek do niedzielnego śniadania.
Składniki na przekąskę
Żeby przyrządzić jajka z pieczarkami, należy zebrać odpowiednie składniki. Niezbędne jest:
* 6 jaj,
* 1 cebula,
* 1 łyżka masła,
* 1 pęczek pietruszki,
* 2 łyżki majonezu,
* 30 dag pieczarek,
* sól,
* pieprz.
Warto zadbać o to, żeby pieczarki i jajka były świeże. Jajka będą miały ładniejszy kolor, natomiast pieczarki nie ściemnieją w czasie podgrzewania ich na patelni. Dzięki temu będą ładniej prezentowały się na talerzu.Etap pierwszy
Cebulę obrać z łupinek i pokroić na bardzo drobne kawałki. Masło roztopić na patelni i gdy przyjmie płynną formę, dodać cebulę. Przysmażyć ją na złoty kolor, jednak uważając, żeby się nie przypiekła. Oczekując na odpowiedni stan cebuli, pokroić umyte pieczarki na kawałki. Nie muszą być bardzo drobno posiekane, ponieważ skurczą się w czasie przebywania na patelni. Wrzucić je do cebuli, zamieszać, dodać cebulę i przykryć całość pokrywką, pozostawiając do podduszenia, aż pieczarki będą miękkie.
Etap drugi
Jajka ugotować na twardo. Odstawić do ochłodzenia. Przygotowane pieczarki przełożyć do blendera i zmiksować na gładką masę, po czym pozostawić do ostygnięcia. Czekając na ochłodzenie farszu, można zająć się obieraniem jajek. Każde jajko należy przekroić na pół i wyciągnąć żółtko – delikatnie, aby nie uszkodzić białka. Wszystkie żółtka wrzucić do osobnej miski.
Etap trzeci
Żółtka rozgnieść widelcem na gładką masę, dodać majonez i całość wymieszać, tworząc żółtą pastę, którą należy dodać do farszu. Następnie posiekać pietruszkę – najlepiej jak najdrobniej – i wrzucić do pozostałych składników. Dodać sól, pieprz, można również odrobinę ostrej papryki, po czym znowu zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji.
Etap czwarty
Farszem napełniać pozostałe po wyjęciu żółtek białka. Część farszu powinna wystawać poza dziurkę w białku. Każdą wypełnioną część należy układać na dużym talerzu, można ozdobić go liśćmi kapusty, sałaty lub cykorii. Na czubku farszu można położyć po jednym listku pietruszki do ozdoby. Podać i jeść z zadowoleniem.