Łatwe i szybkie ciasto marchewkowe

Opiekun artykułu: decu
Advertising
Łatwe i szybkie ciasto marchewkowe

Łatwe i szybkie ciasto marchewkowe

Przez długie lata ciasto marchewkowe budziło niedowierzanie, a nawet skrzywienie niesmaku, ponieważ dla wielu połączenie ciasta i marchewki było niedopuszczalne. Obecnie jest to jeden z bardziej lubianych przysmaków, na który pozwalają sobie nawet osoby pilnujące diety. Jest nie tylko lekko słodkie, ale i zdrowie, a do tego mając odpowiedni przepis, można przygotować je niezwykle szybko.

Advertising
Advertising
  • Walory ciasta

    Walory ciasta

    Ciasto marchewkowe jest lubiane, ponieważ można piec je i podawać na różne sposoby. Standardowym kształtem jest prostokątna forma, ale równie dobrze wygląda w tortownicy, w małych foremkach lub w papilotkach do muffinek. Można jeść je bez dodatków – wtedy jest najmniej kaloryczne – albo z dowolnymi ozdobami, w tym z lukrem i kremem. Najlepiej, aby dodatki nie były przesadnie słodkie, ponieważ zabije to specyficzny smak ciasta. Stanowi ono dobrą przekąskę do kawy, jak również bazę do przygotowania urodzinowego tortu.

  • Składniki ciasta

    Składniki ciasta

    Proste i dobre ciasto marchewkowe wymaga niewielu składników, choć warto zadbać o to, aby były dobrej jakości. Przed rozpoczęciem pieczenia należy przygotować prostokątną formę do pieczenia, miskę, robota kuchennego oraz niezbędne produkty spożywcze:
    * 6 marchewek,
    * 4 jaja,
    * 3 szklanki mąki,
    * 3/4 szklanki cukru,
    * 1 szklankę oleju,
    * 1 łyżeczkę cynamonu,
    * 1 łyżeczkę proszku do pieczenia,
    * 1 łyżeczkę sody oczyszczonej.
     Po zebraniu wszystkich elementów można rozpocząć przygotowywanie ciasta.

  • Mieszanie składników

    Mieszanie składników

    Pierwszym krokiem jest dokładne umycie marchewek oraz obranie ich z cienkiej skórki. Najlepiej wybrać duże marchewki, które łatwiej obrać oraz zetrzeć na tarce o dużych oczkach tak, aby kawałki warzywa widać było w upieczonym cieście. Następnym etapem jest wbicie do miski wszystkich jajek – bez oddzielania żółtka od białka – i utarcie ich z cukrem na gładką, puchatą masę. Gdy osiągnie ona taką konsystencję, należy dodać suche składniki, czyli mąkę, sodę oczyszczoną, proszek oraz cynamon. Dla osiągnięcia lepszego wzrostu ciasta można suche składniki wymieszać razem, zanim zacznie się dosypywać je do ubitych jajek. Następnie, cały czas mieszając, wlać olej. Na koniec, kiedy masa jest całkiem gładka, dodać marchewkę i wymieszać.

  • Pieczenie ciasta

    Pieczenie ciasta

    Gładką, pełną kawałków marchewek masę przelewa się do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub posypanej bułką tartą, a następnie wkłada do piekarnika na 45 minut. Piekarnik warto nagrzać wcześniej do temperatury 180 stopni Celsjusza, dzięki czemu ciasto będzie szybciej rosło. Po upieczeniu i ostudzeniu można oprószyć je cukrem pudrem i podawać.

Popularne tagi
  • produkty
  • forma do paschy
  • przygotowanie babki cytrynowej
  • mikser
  • babeczki kurczaczki
  • jajko z farszem
  • rzodkiewka
  • bułka tarta
  • danie z jajek
  • farsz
  • pieczenie
  • pasta sezamowa
  • babka
  • świąteczna tradycja
  • serek homogenizowany