Jak wykonać warkocz wielkanocny?
Jak wykonać warkocz wielkanocny?
Na świątecznym stole poza babką wielkanocną warto znaleźć miejsce również dla wielkanocnego warkocza. Zgrabne ciasto o delikatnym wnętrzu zasmakuje każdemu. Warkocz z puszystym wnętrzem będzie smakować doskonale na śniadanie oraz na podwieczorek. Jeszcze nigdy go nie piekłaś? Spróbuj.
Warkocz wielkanocny piec w temperaturze 180 – 200 stopni Celsjusza.
Potrzebne składniki spożywcze
Tworzenie wielkanocnego warkocza zaczyna się od zebrania niezbędnych do jego wykonania składników, a są to:
* 50 dag mąki,
* 5 dag drożdży,
* 5 dag margaryny,
* 4 dag cukru,
* 1 szklanka mleka,
* 2 jajka,
* cukier waniliowy,
* skórka pomarańczowa,
* sól.Krok pierwszy
W rondelku podgrzać 1/2 szklanki mleka, aby było ciepłe. Dodać drożdże oraz 1 łyżeczkę cukru. Do miski przesiać mąkę, żeby ją napowietrzyć. Zrobić wgłębienie i wlać w nie przygotowane mleko. Oprószyć mąką, a następnie pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Krok drugi
Do garnuszka przełożyć margarynę. Rozpuścić ją i ostudzić. Gdy tłuszcz nie będzie już gorący, a zaczyn drożdżowy wyrośnie, dodać do niego jajko, mleko, margarynę, pozostały cukier oraz cukier waniliowy i skórkę cytrynową. Wszystkie składniki wyrobić, tworząc jednolite ciasto, które odchodzi od ścianek miski. Jest to znak, żeby przykryć miskę ścierką i pozostawić do wyrośnięcia na 50 – 60 minut.
Krok trzeci
Po wyrośnięciu ciasta ponownie je zagnieść i podzielić na 3 części. Rozwałkować dłońmi każdą z nich na równe wałki, po czym zapleść je niczym warkocz z włosów. Warkocz położyć na blasze posmarowanej tłuszczem i zwinąć go wkoło, zlepiając jego końce, aby tworzył wianek. Na 30 minut pozostawić do wyrośnięcia, a następnie wsunąć blachę do piekarnika, również na 30 minut. Po upieczeniu dobrze wystudzić.