Ciasteczka wielkanocne – idealne na deser
Ciasteczka wielkanocne – idealne na deser
Poza babką i mazurkami, które są podstawą deserów wielkanocnych, warto mieć pod ręką coś drobnego do przekąszenia. Kruche ciasteczka stanowią doskonałą przekąskę do kawy, popijanej po wielkanocnym obiedzie. Smaczne, kolorowe, znajdą uznanie zarówno u dzieci, jaki u lubiących słodkości dorosłych.
Jakich składników potrzeba?
Żeby zrobić ciasteczka, trzeba przygotować świeże składniki pozwalające tego dokonać. Są to przede wszystkim:
* 450 g mąki,
* 225 g masła,
* 225 g cukru pudru,
* 1 jajko,
* 1 cytryna,
* sól.
Niezbędne są również foremki do wycinania ciasteczek, najlepiej w świąteczno-wiosennych kształtach, czyli jajek, króliczków, kurczaczków.Krok pierwszy
Cukier puder przesypać do miski, dodać masło. Utrzeć oba składniki na puszystą masę. W drugiej misce ubić jajko na puszystą piankę – całe jajko – i dodać ją do masy maślanej. Składniki wymieszać razem stopniowo, po 1 – 2 łyżki, dodając mąkę.Cytrynę sparzyć wrzątkiem. Zetrzeć skórkę na tarce o drobnych oczkach, a z reszty wycisnąć sok. Zarówno sok, jak i skórkę dodać do masy. Zagnieść ciasto, owinąć folią aluminiową i na 30 minut włożyć do lodówki.
Krok drugi
Po schłodzeniu ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na grubość 0,5 cm. Wycinać świąteczne kształty i układać na blaszce do pieczenia. Zanim wsunie się je do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza, wstawić je na 15 minut do lodówki. Po tym czasie włożyć je do piekarnika, piec 10 – 15 minut, aż będą lekko zarumienione.
Krok trzeci
Gdy ciasteczka wyschną, można przejść do ozdabiania ich lukrem. Bardzo dobry lukier można uzyskać z następujących składników:
* 400 g cukru pudru,
* 2 białka,
* barwnik spożywczy.
Najpierw należy ukręcić cukier z białkiem na puszystą, gęstą masę. Następnie jeśli chce się uzyskać kilka kolorów, rozdzielić lukier do kilku miseczek. Do każdej dodać inny barwnik, wymieszać. Tak przygotowanymi kolorami należy ozdobić ciasteczka. Pozostawić do wyschnięcia.