Jak zrobić smaczny dip do wielkanocnych potraw?
Jak zrobić smaczny dip do wielkanocnych potraw?
Do dań serwowanych na świątecznym stole przyda się odpowiedni dodatek. Nie każdy lubi ostry chrzan lub musztardę, dlatego dla wielbicieli innych smaków warto przygotować coś odmiennego. Lekki dip z pewnością znajdzie uznanie, zwłaszcza że nadaje się do jajek oraz do wędlin. Spróbuj!
Jakich składników użyć?
Przystąpienie do wykonywania dipu wiąże się przede wszystkim z przygotowaniem odpowiednich składników, a są to:
* 1 mały słoik majonezu,
* 1 łyżeczka jogurtu naturalnego,
* szczypiorek,
* rzodkiewka,
* pieprz,
* sól.Krok pierwszy
Rzodkiewkę oraz szczypiorek dokładnie umyć. Soczystą rzodkiewkę zetrzeć na tarce do warzyw prosto do miseczki. Po 2 – 3 minutach odlać z miski nadmiar soku, który puściło warzywo.
Krok drugi
Szczypiorek bardzo drobno posiekać. Można dodać dowolną jego ilość, żeby uzyskać nieco ostrzejszy smak. Dorzucić szczypiorek do rzodkiewki. Lekko posolić i doprawić pieprzem w dowolnych ilościach.
Krok trzeci
Do warzyw przelać majonez, dodać jogurt naturalny. Jeśli smak chrzanu nie jest całkiem odstręczający dla osób, które mają jeść dip, można jogurt zamienić na 1 łyżeczkę chrzanu. Wymieszać wszystko bardzo dokładnie.Dip z warzywami jest bardzo dobrym dodatkiem do wszelkiego rodzaju wędlin oraz chętnie jedzonej w czasie Wielkanocy białej kiełbasy.