Jajka-świnki – wielkanocna przekąska dla dzieci

Opiekun artykułu: danek
Advertising
Jajka-świnki – wielkanocna przekąska dla dzieci

Jajka-świnki – wielkanocna przekąska dla dzieci

Dla dzieci tradycyjne jajka i potrawy wielkanocne nie są pociągające. Nudne, wyglądające nijako, mało zachęcające sprawiają, że niejadek cały czas jest niejadkiem. Żeby zainteresować dziecko świątecznym jedzeniem, warto przygotować dla niego coś specjalnego. Mogą być to jajka-świnki.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne składniki

    Niezbędne składniki

    Do wykonania jajek, które będą przypominały świnki, trzeba przygotować odpowiednie składniki. Najlepiej świeże i takie, które dziecko lubi, żeby nie grymasiło po otrzymaniu takiego posiłku. W podstawowym przepisie do niezbędnych produktów należą:
    * 4 jajka,
    * 2 rzodkiewki,
    * 1 parówka drobiowa,
    * 4 liście sałaty,
    * 4 gałązki z natki pietruszki,
    * 1/2 łyżeczki masła orzechowego (lub majonezu),
    * ketchup.
    Żeby dodatkowo urozmaicić dziecku jedzenie, warto przygotować kolorowy talerz, na którym będą znajdowały się świnki. Może mieć on wiosenną, zieloną lub żółtą, barwę albo lubiany przez malucha wzorek.

  • Krok pierwszy

    Przygotowane jajka należy ugotować na twardo. Przed zagotowaniem się wody można wsypać do garnka 1 łyżeczkę soli, żeby jajka nie pękały i białko nie wylewało się z nich, psując wygląd jajka. Dzięki takiemu dodatkowi łatwiej także jajka obierać. Skorupka łatwo odchodzi od białka, nie niszcząc go. Po obraniu jajek należy odciąć fragment białka z jednego boku, dzięki czemu będzie ono stabilniej stało na talerzu.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Rzodkiewki umyć i pokroić na plasterki, a następnie wyciąć z nich trójkąty. Potrzebne jest 8 trójkącików, które będą stanowiły uszy świnki.Sałatę przemyć zimną wodą, osuszyć delikatnie i ułożyć na talerzu, a następnie położyć na niej wszystkie jajka.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    W przedniej, węższej części jajka zrobić dwa symetryczne nacięcia. Wsunąć w nie rzodkiewki-uszka. Następnie pokroić w plasterki parówkę. Plasterki nie powinny być zbyt cienkie ani zbyt grube, żeby nie miały problemu z utrzymaniem się na jajku. Posmarować je lekko masłem orzechowym (lub majonezem) i przylepić do jajka, będzie to nos zwierzęcia.Z ziarenek pieprzu wykonać oczy, natomiast z listków pietruszki – ogon. Jeżeli chce się dodatkowo ozdobić talerz, wówczas można z sera żółtego wyciąć kwiatuszki i ułożyć je na sałacie.

Popularne tagi
  • śmietana
  • gniazdko wielkanocne
  • tradycje wielkanocne
  • wielkanocna potrawa
  • pietruszka
  • babka serowo-pomarańczowa
  • farbowanie skorupek
  • pascha wielkanocna
  • świąteczny jadłospis
  • ciasto marchewkowe
  • sposób na jajka faszerowane
  • produkty spożywcze
  • przygotowanie sernika z kokosem
  • jajko z nadzienie
  • smaczne ciasto marchewkowe