Pyszne jajka z farszem z kurczaka
Pyszne jajka z farszem z kurczaka
Wielkanoc to z pewnością święto jajek. Pisanki, jajka w żurku, jajka w białym barszczu, jajka na kanapce. Znane i mniej znane kombinacje są mile widziane na świątecznym stole. Żeby urozmaicić tradycyjne potrawy, warto przygotować lekkie oraz bardzo smaczne jajka faszerowane kurczakiem, które przypadną do gustu wszystkim biesiadnikom.
Przydatne składniki
Wykonanie faszerowanych jajek nie jest bardzo trudne. Wystarczy przygotować odpowiednie składniki, wśród których znajduje się:
* 7 – 10 jaj,
* 1 pierś z kurczaka (podwójna),
* 1 kostka rosołowa (drobiowa),
* 1 pęczek koperku,
* 2 – 3 łyżki majonezu,
* pieprz,
* sól,
* natka pietruszki do ozdoby.
Do podania jajek można przygotować duży, zielony talerz albo specjalny talerz na jajka z wgłębieniami, w których jajka prezentują się elegancko i są zabezpieczone przed ześlizgiwaniem się.Pierwszy etap
Wszystkie jajka należy ugotować na twardo. Przed zagotowaniem się wody można dodać do niej 1 łyżeczkę sody oczyszczonej, żeby jajka nie pękały i lepiej się obierały. Po ugotowaniu ostudzić jajka w zimnej wodzie, obrać i przekroić wszystkie na dwie części.
Drugi etap
Małą łyżeczką wyjąć z jajek żółtko, ostrożnie, tak żeby nie uszkodzić białka. Przełożyć je do miski, a białka odłożyć na talerz. Pierś z kurczaka pozbawić tłustych elementów, a następnie ugotować w kostce rosołowej, aż będzie miękka i soczysta.
Trzeci etap
Gotową pierś pokroić w bardzo drobną kostkę i wsypać do żółtek. Koperek przemyć wodą, osuszyć lekko papierowym ręcznikiem i posiekać na drobno. Dodać do żółtek i mięsa, dodać szczyptę soli, pieprz, można dorzucić również odrobinę ostrej, sproszkowanej papryki i majonez. Całość wymieszać razem, rozgniatając żółtka widelcem, albo użyć blendera. Wówczas masa jest gładsza i łatwiejsza do nakładania.
Czwarty etap
Przygotowaną masę jajeczno-drobiową nakładać łyżeczką na białka. Część powinna znaleźć się w pustej części białka, część wystawać poza nie. Ozdobić listkami pietruszki i podawać od razu. Smacznego!