Pyszne jajka z farszem z kurczaka

Opiekun artykułu: kabukiman
Advertising
Pyszne jajka z farszem z kurczaka

Pyszne jajka z farszem z kurczaka

Wielkanoc to z pewnością święto jajek. Pisanki, jajka w żurku, jajka w białym barszczu, jajka na kanapce. Znane i mniej znane kombinacje są mile widziane na świątecznym stole. Żeby urozmaicić tradycyjne potrawy, warto przygotować lekkie oraz bardzo smaczne jajka faszerowane kurczakiem, które przypadną do gustu wszystkim biesiadnikom.

Advertising
Advertising
  • Przydatne składniki

    Przydatne składniki

    Wykonanie faszerowanych jajek nie jest bardzo trudne. Wystarczy przygotować odpowiednie składniki, wśród których znajduje się:
    * 7 – 10 jaj,
    * 1 pierś z kurczaka (podwójna),
    * 1 kostka rosołowa (drobiowa),
    * 1 pęczek koperku,
    * 2 – 3 łyżki majonezu,
    * pieprz,
    * sól,
    * natka pietruszki do ozdoby.
    Do podania jajek można przygotować duży, zielony talerz albo specjalny talerz na jajka z wgłębieniami, w których jajka prezentują się elegancko i są zabezpieczone przed ześlizgiwaniem się.

  • Pierwszy etap

    Wszystkie jajka należy ugotować na twardo. Przed zagotowaniem się wody można dodać do niej 1 łyżeczkę sody oczyszczonej, żeby jajka nie pękały i lepiej się obierały. Po ugotowaniu ostudzić jajka w zimnej wodzie, obrać i przekroić wszystkie na dwie części.

  • Drugi etap

    Drugi etap

    Małą łyżeczką wyjąć z jajek żółtko, ostrożnie, tak żeby nie uszkodzić białka. Przełożyć je do miski, a białka odłożyć na talerz. Pierś z kurczaka pozbawić tłustych elementów, a następnie ugotować w kostce rosołowej, aż będzie miękka i soczysta.

  • Trzeci etap

    Trzeci etap

    Gotową pierś pokroić w bardzo drobną kostkę i wsypać do żółtek. Koperek przemyć wodą, osuszyć lekko papierowym ręcznikiem i posiekać na drobno. Dodać do żółtek i mięsa, dodać szczyptę soli, pieprz, można dorzucić również odrobinę ostrej, sproszkowanej papryki i majonez. Całość wymieszać razem, rozgniatając żółtka widelcem, albo użyć blendera. Wówczas masa jest gładsza i łatwiejsza do nakładania.

  • Czwarty etap

    Czwarty etap

    Przygotowaną masę jajeczno-drobiową nakładać łyżeczką na białka. Część powinna znaleźć się w pustej części białka, część wystawać poza nie. Ozdobić listkami pietruszki i podawać od razu. Smacznego!

Popularne tagi
  • śmietana
  • gniazdko wielkanocne
  • tradycje wielkanocne
  • wielkanocna potrawa
  • pietruszka
  • babka serowo-pomarańczowa
  • farbowanie skorupek
  • pascha wielkanocna
  • świąteczny jadłospis
  • ciasto marchewkowe
  • sposób na jajka faszerowane
  • produkty spożywcze
  • przygotowanie sernika z kokosem
  • jajko z nadzienie
  • smaczne ciasto marchewkowe