Jak przygotować doskonałą paschę serową?
Jak przygotować doskonałą paschę serową?
Pascha nie jest nazwą obcą, jednak pascha serowa, typowa dla kuchni rosyjskiej, nie jest najpopularniejszym daniem wielkanocnym w Polsce. Jednak jeśli szuka się miłego dla podniebienia urozmaicenia, dobrze jest sięgnąć po przepis właśnie na paschę z sera. Jest lekka, smaczna i idealnie komponuje się z wielkanocnym śniadaniem. W poniższym artykule prezentujemy nie tylko łatwy, ale przede wszystkim sprawdzony przepis.
Jakich produktów potrzeba?
Żeby pascha była smaczna, niezbędne są świeże składniki, które zapewnią jej dobry smak oraz długą trwałość. Wśród potrzebnych produktów muszą znaleźć się:
* 1 kg sera białego,
* 1/2 kg cukru,
* 10 żółtek,
* 50 g rodzynek,
* 250 g masła,
* 1/2 opakowania cukru waniliowego.Pierwszy krok
Część żółtek, dokładnie 5, musi być ugotowane na twardo, dlatego niezbędne jest najpierw ugotowanie jaj, a następnie wydobycie żółtek. Białko można zjeść.Ser biały, jeśli nie jest mielony, zemleć dwa razy, żeby przyszła masa była gładka oraz puszysta.
Drugi krok
Surowe żółtka wbić do miski, dodać cukier, a następnie ubijać je nad parą wodną, w tzw. kąpieli wodnej, aż do uzyskania bardzo puszystej masy. Powoli dodawać masło i po wmieszaniu masła zdjąć znad pary.Przeciśnięte przez sitko ugotowane żółtka dodać do masy jajecznej, wymieszać. Dodawać zmielony ser i cały czas miksować lub ucierać tradycyjną kulą, aby osiągnąć gładką masę.
Trzeci krok
Rodzynki sparzyć i osuszyć. Zarówno je, jak i cukier waniliowy dodać do masy serowej, zamieszać.Przygotować formę, wykładając ją dokładnie podwójną wilgotną gazą, na którą należy przelać masę serową. Gazę zawinąć z boków na środek, zakrywając ciasto, po czym odwrócić formę dnem do dołu i pozostawić w chłodnym miejscu albo w lodówce na całą noc.Następnego dnia obrócić formę ponownie i wyjąć gotową paschę. Można ją podawać bez dodatków lub ozdobioną bakaliami.