Oryginalne danie – jajka z niebieskim serem

Opiekun artykułu: dreath
Advertising
Oryginalne danie – jajka z niebieskim serem

Oryginalne danie – jajka z niebieskim serem

Podczas przygotowywania wielkanocnych potraw górę bierze tradycja i na stole pojawiają się jajka, żurek, biały barszcz, pasztet z królika oraz inne dania kojarzone z tymi świętami. Jednak poza potrawami znanymi od lat warto przygotować także coś oryginalnego, co pojawi się wśród potraw jako urozmaicenie. Dzięki temu świąteczny stół nabierze wyjątkowości oraz miłej odmiany.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki

    Potrzebne składniki

    Potrawa z jajek na świątecznym stole nie musi wyglądać nudno. Jeżeli wykorzysta się podane niżej składniki, będzie można zaskoczyć smakołykiem zarówno domowników, jak i ewentualnych gości. Do przygotowania jaj z ciekawym farszem niezbędne jest:
    * 5 jaj,
    * 4 łyżki majonezu,
    * 60 g sera z niebieską pleśnią,
    * pieprz,
    * sól,
    * liście szpinaku lub pietruszki (do dekoracji).
    Niebieski ser nie bywa jadany często, więc warto skorzystać z okazji i spróbować, jak dobrze łączy się z jajkami. Wśród najpopularniejszych serów z niebieską pleśnią, który jest łatwo dostępny w sklepach, jest gorgonzola. Można użyć także innych, jednak często są one do kupienia tylko w niektórych, droższych marketach spożywczych.

  • Etap pierwszy

    Etap pierwszy

    Jajka ugotować na twardo. Przed zagotowaniem się wody z jajkami warto dodać do niej 1 łyżeczkę soli kuchennej albo sody oczyszczonej. Zapobiegnie to pękaniu jajek, a dodatkowo pozwoli na ich sprawniejsze obranie. Nie trzeba będzie obawiać się, że jajka nie będą odpowiednio wyglądały.

  • Etap drugi

    Etap drugi

    Ugotowane i obrane ze skorupek jajka przekroić na pół. Delikatnie, najlepiej przy pomocy małej łyżeczki wyjąć żółtko z białka i odłożyć je do pojemnika blendera. Należy uważać, żeby białko nie przerwało się, lecz pozostało w całości. W przeciwnym razie nie przyda się już do wykonania potrawy.

  • Etap trzeci

    Etap trzeci

    Do żółtka dodać majonez, sól, pieprz oraz pokruszony lub pokrojony na niewielkie kawałki ser pleśniowy. Całość zmielić blenderem na gładką masę, w której nie będą znajdowały się żadne grudki. Dla pewności ser – przed dodaniem – można zetrzeć na tarce o średnich oczkach.

  • Etap czwarty

    Etap czwarty

    Gotową masą jajeczno-serową napełnia się puste miejsca w białkach. Można wykonać to przy pomocy łyżeczki deserowej lub szprycy cukierniczej. Ozdobić listkiem pietruszki i podawać na talerzu ozdobionym liśćmi szpinaku.

Popularne tagi
  • śmietana
  • gniazdko wielkanocne
  • tradycje wielkanocne
  • wielkanocna potrawa
  • pietruszka
  • babka serowo-pomarańczowa
  • farbowanie skorupek
  • pascha wielkanocna
  • świąteczny jadłospis
  • ciasto marchewkowe
  • sposób na jajka faszerowane
  • produkty spożywcze
  • przygotowanie sernika z kokosem
  • jajko z nadzienie
  • smaczne ciasto marchewkowe