Pyszna babka piaskowa na Wielkanoc – jak ją przygotować?
Pyszna babka piaskowa na Wielkanoc – jak ją przygotować?
Babka piaskowa kojarzy się przede wszystkim ze świętami wielkanocnymi, jednak równie dobrze sprawdza się podczas innych okazji. Jednak ze względu na nadchodzące święta warto poznać przepis, który można wykorzystać w czasie przygotowań do nich. Dzięki niemu można uzyskać szybką i niezwykle smaczną babkę. Spróbuj!
Potrzebne składniki spożywcze
Wykonanie babki będzie proste, jeżeli wcześniej przygotuje się wszystkie niezbędne składniki. Są to:
* 250 g masła,
* 200 g cukru,
* 150 g mąki pszennej,
* 150 g mąki ziemniaczanej,
* 4 jajka,
* sól,
* cukier puder.Pierwszy krok
Jajka podzielić na białka i żółtka, wbijając je do osobnej miski. Do trzeciej miski przełożyć masło – można użyć również margaryny – dodać szczyptę soli i zacząć mieszać mikserem, aż uzyska się puszystą, jasną masę.
Drugi krok
Gdy masło osiągnie odpowiednią puszystość, stopniowo wsypywać cukier. Kiedy cukier całkiem połączy się z masłem, zacząć dodawać żółtka, po jednym. Każde z żółtek należy łączyć ze składnikami przez 1 minutę.W osobnej misce wymieszać ze sobą mąkę ziemniaczaną oraz pszenną. Dodawać do masy maślanej po 1 – 2 łyżki i miksować. W przypadku łączenia mąki z masą nie jest konieczne długie miksowanie, tylko do połączenia się składników.
Trzeci krok
Białko ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Połączyć z uzyskaną masą maślano-jajeczną, najlepiej przy pomocy drewnianej łyżki.Formę do pieczenia – na babkę lub keksówkę – wysmarować margaryną, oprószyć lekko bułką tartą i przelać do niej ciasto. Wsunąć formę do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza przez 60 minut.Po upieczeniu pozostawić w formie do wystudzenia, a następnie wyjąć i przed podaniem posypać dużą ilością cukru pudru.