Jak przygotować dobre ciasto francuskie z jabłkami?
Jak przygotować dobre ciasto francuskie z jabłkami?
Szybki podwieczorek jest tym, co lubi każdy kucharz oraz każdy wielbiciel słodkości. Stanie w kuchni przez długi czas, mieszanie składników, a potem sprzątanie zniechęca wiele osób do samodzielnego przygotowywania deserów. A przecież nie musi to być czasochłonne ani nawet brudzące. Wystarczy ciasto francuskie i dobry przepis. Oto on.
Potrzebne produkty
Jeśli chce się wykonać dobry deser z jabłkami, niezbędne są odpowiednie składniki. Należą do nich:
* 1 opakowanie ciasta francuskiego,
* 2 łyżki cukru,
* 1/2 łyżeczki cynamonu,
* 1/2 cytryny,
* 1 jajko,
* 3 jabłka.Krok pierwszy
Jabłka dokładnie umyć, obrać ze skórki, a następnie wyciąć wszystkie gniazda nasienne. Owoce pokroić w kostkę i wrzucić do miski. Wycisnąć na nie sok z cytryny, posypać cukrem oraz cynamonem, a na koniec zamieszać i pozostawić w naczyniu.
Krok drugi
Ciasto francuskie rozpakować z folii, rozłożyć na blacie. Pokroić je ostrym nożem albo radełkiem na 8 równych części. Następnie na każdy z kawałków nałożyć po 1 łyżce jabłek z cynamonem i cukrem, po czym złożyć po przekątnej, tworząc trójkąt. Na wierzchu każdego uzyskanego trójkącika wykonać 2 nacięcia.
Krok trzeci
Gotowe trójkąciki położyć na blasze wypełnionej papierem do pieczenia. W miseczce roztrzepać jajko i posmarować nim wierzch każdego trójkąta. Tak przygotowany deser wsunąć do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza. Piec ciastka przez 20 minut, aż ciasto będzie mocno brązowe.Podawać zaraz po wykonaniu albo przestudzić przez kilka minut.