Pyszne ciasteczka z masłem orzechowym i dżemem
Pyszne ciasteczka z masłem orzechowym i dżemem
Chrupkie ciasteczka z dodatkiem dżemu to prawdziwa przyjemność smaku. Jeśli dodatkowo czuć w ciastkach masło orzechowe, zadowolenie jest tym większe. Ciasteczka z masłem orzechowym nie są często dostępne w sklepach ani w piekarniach, dlatego warto zaszyć się we własnej kuchni i samodzielnie stworzyć deser. Poniżej dokładnie podpowiadamy, w jaki sposób.
Co jest potrzebne do wypieku?
Najważniejsze przed rozpoczęciem przygotowywania ciasteczek jest zebranie odpowiednich składników, do których należą:
* 350 g masła orzechowego,
* 190 g mąki pszennej,
* 180 g cukru brązowego,
* 100 g masła,
* 3 łyżki mleka,
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
* 1 jajko,
* dżem malinowy.Krok pierwszy
Piekarnik od razu rozgrzać do 180 stopni Celsjusza. Następnie przygotować wysoką miskę. Przełożyć do niej masło orzechowe, masło zwykłe, cukier. Utrzeć wszystko mikserem, aż masa będzie bardzo puszysta.
Krok drugi
Wbić jajko oraz dodać mleko i miksować na niewielkich obrotach aż do połączenia się wszystkich składników.W osobnej misce wymieszać ze sobą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Wsypywać mieszankę do powstałej już masy maślanej, nie zaprzestając miksowania.
Krok trzeci
Z gotowego ciasta toczyć nieduże kulki. Każdą z nich spłaszczyć lekko obiema dłońmi. Palcem wskazującym w każdym ciastku zrobić niewielkie wgłębienie, a następnie kłaść na blachę. Każde ciasteczko uzupełnić odrobiną masła orzechowego oraz dżemu.
Krok czwarty
Pełną blachę wsunąć do piekarnika. Piec przez 12 – 15 minut, aż będą złociste. Po tym czasie wyciągnąć blaszkę, pozostawiając ciastka do wystudzenia.Chrupiące ciasteczka z masła orzechowego są doskonałe na popołudniową przekąskę, zwłaszcza że posiadają niezwykle oryginalny smak.