Jak przygotować doskonałe herbatniki czekoladowe?
Jak przygotować doskonałe herbatniki czekoladowe?
Większość z nas lubi chrupać herbatniki. Niewielkie ciasteczka pozwalają na urozmaicenie popołudnia i poprawiają smak kawy albo herbaty. Żeby mieć przyjemność z odpoczynku popołudniowego i zawsze posiadać w domu smaczną przekąskę, warto je zrobić samodzielnie. Wbrew pozorom ciasteczka takie są bardzo proste w wykonaniu. Oto sprawdzony przepis.
Potrzebne składniki spożywcze
Przyrządzenie ciasteczek nie będzie problemem, jeżeli zawczasu zbierze się odpowiednie składniki, czyli:
* 4 szklanki mąki,
* 2 szklanki mąki ziemniaczanej,
* 1 szklankę cukru,
* 1 szklankę mleka,
* 25 dag masła,
* 1 opakowanie cukru waniliowego,
* 1 łyżeczkę sody oczyszczonej,
* skórkę z 1 pomarańczy,
* 1 czekoladę (mleczną lub gorzką).Krok pierwszy
Do miski wsypać oba rodzaje mąki i zamieszać łyżką. Do drugiej miski wsypać oba rodzaje cukru, sodę oczyszczoną oraz dolać mleko. Mieszać wszystko aż do chwili, kiedy sypkie produkty rozpuszczą się w mleku. Gdy do tego dojdzie, odsunąć miskę na bok i ponownie sięgnąć po naczynie z mąką, dodać do niej masło. Nożem posiekać mąkę wraz z masłem, aby lekko połączyły się ze sobą.
Krok drugi
Mąkę i masło zagniatać przez jakiś czas, po czym dodać mleko z cukrem oraz sodą. Wymieszać składniki, tworząc z nich powoli gładką, jednolitą masę. Dodać startą na drobnej tarce skórkę z pomarańczy, żeby herbatniki miały przyjemny aromat.Zazwyczaj wystarczy 15 minut zagniatania, aby uzyskać elastyczną masę, z której łatwo będzie formować herbatniki. Podzielić uzyskane ciasto na 2 – 3 części.
Krok trzeci
Każdy z kawałków po kolei rozwałkowywać na posypanej mąką stolnicy. Wałkować, aż placek osiągnie 3 – 4 mm grubości, po czym wycinać z ciasta prostokątne ciasteczka. Układać je na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Gdy blacha zapełni się w całości, wsunąć ją do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na 12 – 15 minut.W tym czasie roztopić w rondelku wybraną czekoladę. Po upieczeniu herbatników i delikatnym wystudzeniu posmarować jedną stronę herbatników polewą czekoladową. Można je również zanurzyć do połowy, aby wyglądały bardziej ozdobnie. Po zastygnięciu czekolady można podawać ciasteczka i delektować się ich smakiem.