Ciasteczka maślane na Dzień Matki

Opiekun artykułu: veronika
Advertising
Ciasteczka maślane na Dzień Matki

Ciasteczka maślane na Dzień Matki

Wiele osób szuka idealnego prezentu na Dzień Matki. Jeżeli kosmetyki, dodatki do kąpieli, kwiaty to już zbyt często wręczane prezenty, można pomyśleć o czymś smacznym i wykonanym własnoręcznie. Ciasteczka maślane będą stanowiły przyjemność dla każdej mamy i pozwolą świętować ten wyjątkowy dzień w rodzinnym gronie.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki

    Potrzebne składniki

    Wykonanie smacznych ciasteczek jest proste, jednak trzeba przygotować dobre składniki. Wśród nich znajdują się:
    * 325 g mąki pszennej,
    * 100 g masła,
    * 100 g cukru pudru,
    * 2 łyżki cukru waniliowego,
    * 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    * 1 jajko,
    * szczypta soli.
    Poza składnikami trzeba przygotować również foremki do wycinania ciasteczek, serduszka albo więcej kształtów.

  • Etap pierwszy

    Masło o temperaturze pokojowej podzielić na części i wrzucić do miski. Dodać cukier i zacząć ucierać, najlepiej kulą do ucierania, aż do osiągnięcia puszystej masy. Nie przerywając ucierania, dodawać jajko, cukier waniliowy oraz sól. Ucierać do momentu, kiedy wszystkie składniki będą dokładnie połączone ze sobą.

  • Etap drugi

    Etap drugi

    Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodawać do masy maślanej. W tym momencie można rozpocząć mieszanie mikserem, na niskich obrotach. W ostatnim etapie wyrabiać ciasto ręcznie, formując z niego kulę.Uzyskanie ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1 – 2 godziny, aż nieco stwardnieje.

  • Etap trzeci

    Etap trzeci

    Wyjęte z lodówki ciasto rozwałkować na blacie lub stolnicy posypanej mąką. Ciasto powinno być rozwałkowane na grubość maksymalnie 3 mm. Gdy już jest gotowe, można przejść do wykrawania ciasteczek o dowolnych kształtach.

  • Etap czwarty

    Etap czwarty

    Gotowe ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni Celsjusza i wsunąć do niego blaszkę. Piec 10 – 12 minut. Po wyjęciu pozostawić do ostudzenia.Jeżeli ciastka mają być prezentem, najlepiej ułożyć je w koszyczku lub w owinąć celofanem i przewiązać wstążką. Dodać życzenia dla mamy i gotowe.