Czekoladowe herbatniki na podwieczorek

Opiekun artykułu: sport
Advertising
Czekoladowe herbatniki na podwieczorek

Czekoladowe herbatniki na podwieczorek

Czekoladowe herbatniki do porannej kawy lub popołudniowej herbaty są wspaniałym pomysłem. W sklepach nie zawsze udaje się znaleźć taki smak, dlatego dobrze jest znać sprawdzony i łatwy przepis, który pozwoli na przygotowanie deseru. Wystarczy kilkanaście minut, żeby cieszyć się smakołykami lepszymi niż kupne ciasteczka.

Advertising
Advertising
  • Co jest niezbędne?

    Co jest niezbędne?

    Herbatniki o smaku czekolady wymagają przygotowania odpowiednich składników, z których można je wykonać. Wśród nich niezbędne są:
    * 15 dag mąki tortowej,
    * 1/2 szklanki cukru,
    * 3 łyżki miodu,
    * 2 łyżki kakao,
    * 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    * 1 łyżeczka cynamonu,
    * 100 g gorzkiej czekolady,
    * 1/2 margaryny.Przydatna będzie również prostokątna foremka, ale nie jest to konieczne, bo choć ciastka znane są pod nazwą herbatników, mogą mieć dowolny kształt.

  • Pierwszy krok

    Do miski wsypać mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, cynamon. Można dodać szczyptę soli, dla smaku, jednak nie jest to konieczne. Wymieszać wszystkie składniki razem, aż stworzą jedną, sypką całość.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Do rondelka wrzucić margarynę i rozpocząć topienie jej na niewielkim ogniu. Trzeba uważać, żeby nie przypalić tłuszczu. Zaraz po roztopieniu się margaryny zdjąć naczynie z palnika i dodać miód. Dokładnie wymieszać.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Czekoladę posiekać na bardzo drobne kawałki. Do suchych składników wlać margarynę z miodem, dodać czekoladę, po czym wyrobić całość. Wedle wygody wyrobić albo przy pomocy łyżki, albo ręką, aż do całkowitego połączenia się składników.

  • Czwarty krok

    Czwarty krok

    Z wyrobionego ciasta palcami uformować kulki i spłaszczyć je dłońmi. Można spróbować rozwałkować ciasto, jednak ze względu na jego konsystencję będzie to utrudnione.Gotowe ciasteczka układać na blasze do pieczenia, wyłożonej pergaminem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni Celsjusza. Piec 10 minut, a następnie odstawić do ostudzenia na 5 minut. Podawać.

Popularne tagi
  • jak zrobić budyń z torebki
  • babeczki owocowe
  • cytryna
  • prażenie
  • wykonanie ciasteczek
  • przepis na pudding czekoladowy irish cream
  • słodkie pekany
  • orzechy arachidowe
  • orzechy
  • dekoracja owocowa
  • deser z popcornu
  • owoce
  • przepis na ciastka owsiane
  • margaryna
  • smażone ciastka oreo