Jak szybko przygotować smaczne pączki?

Opiekun artykułu: thetom
Advertising
Jak szybko przygotować smaczne pączki?

Jak szybko przygotować smaczne pączki?

Pączki to przysmaki dostępne stale w cukierniach, lecz cieszące się powodzeniem przede wszystkim w czasie tłustego czwartku. Zazwyczaj kupuje się ich wtedy dużo i dużo zjada – tak każe tradycja. Niektórzy pieką je sami, lecz to wymaga czasu oraz dużej ilości składników. W związku z tym warto mieć w zanadrzu przepis na pączki, których przygotowanie wymaga jedynie 15 minut.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne składniki

    Niezbędne składniki

    Smaczne i lekkie pączki, które można wykonać w kwadrans, nie potrzebują wielu składników. Często ma się je w domu na co dzień, więc małe pączki mogą stać się przysmakiem do kawy, nawet w dzień powszedni. Żeby je wykonać, potrzebne są:
    * 150 g serka homogenizowanego waniliowego,
    * 3 jajka,
    * 1,5 szklanki mąki,
    * 1 opakowanie cukru waniliowego,
    * 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    * olej do smażenia,
    * cukier puder do posypania.
     Ze względu na niewielką ilość cukru oraz krótki czas przebywania w tłuszczu pączki te nazywane są czasami dietetycznymi.

  • Mieszanie składników

    Mieszanie składników

    W przypadku szybkich pączków nie trzeba pilnować etapu dodawania składników. Należy połączyć wszystkie ze sobą i bardzo dobrze zamieszać, aż staną się jednolitą, żółtawą masą, z której można będzie wypiekać smakołyki. Mieszanie warto kontynuować do momentu zobaczenia pęcherzyków powietrza w cieście. Oznaczają one, że masa jest wyrobiona i pączki będą pulchne i lekkie dzięki zawartości powietrza.

  • Smażenie pączków

    W średniej wielkości garnku należy rozgrzać olej (ewentualnie smalec, jeżeli lubi się jego zapach i smak). Gdy osiągnie on odpowiednią temperaturę, wówczas przy pomocy łyżeczki deserowej należy wkładać do niego ciasto. Nie musi być go zbyt dużo, w czasie smażenia pączek delikatnie spęcznieje. Żeby ciasto nie lepiło się do łyżeczki, należy przed nałożeniem kolejnej porcji zamoczyć ją w ciepłym tłuszczu. Pączki smażą się bardzo szybko, na złoty kolor, wystarczy jedynie kilka razy lekko je obrócić.

  • Podawanie pączków

    Podawanie pączków

    Szybkie pączki nie są okrągłe i pękate jak typowe, duże pączki. W zależności od sposobu nakładania ciasta przybierają różne kształty, ale są tak samo smaczne. Po usmażeniu warto kłaść je na papierowej serwetce, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Następnie wystarczy posypać je cukrem pudrem i podawać. Pączusie są bardzo lekkie, mają lekko serowy smak i najlepiej smakują tuż po upieczeniu. Następnego dnia mogą być już twardawe.