Pomarańcze w czekoladzie – deser na każdą okazję

Opiekun artykułu: kielas
Advertising
Pomarańcze w czekoladzie – deser na każdą okazję

Pomarańcze w czekoladzie – deser na każdą okazję

Pomarańcze potrafią być wyjątkowym przysmakiem. W okresie zimowym są nawet głównym deserem i jednocześnie dostawcą witamin dla organizmu. Jednak mogą być wyśmienitym dodatkiem do chłodnego popołudnia nie tylko jako surowy owoc, ale również jako atrakcyjny smakołyk z czekoladą.

Advertising
Advertising
  • Jakich składników potrzeba?

    Jakich składników potrzeba?

    Aby deser udał się wyśmienicie, niezbędne są odpowiednie składniki, w tym:
    * 300 g cukru pudru,
    * 100 g czekolady deserowej,
    * 50 g czekolady mlecznej,
    * 300 ml wody,
    * 2 pomarańcze.

  • Pierwszy krok

    Pierwszy krok

    Obie pomarańcze sparzyć wrzątkiem i pokroić na plasterki o grubości 0,5 cm. W garnku zagotować wodę, dodać cukier i poczekać, aż się rozpuści. Zmniejszyć płomień pod garnkiem.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Do gotującej się wody włożyć plasterki pomarańczy i pozostawić je w wodzie na 30 minut. Gotowe plasterki powinny być szkliste oraz delikatnie lepkie.

    Przełożyć je przy pomocy szczypiec lub cedzaka na pergamin i pozostawić do całkowitego wyschnięcia.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Czekolady połamać na kawałki i włożyć do rondelka. W drugim garnku zagotować 5 cm wody i nad parą ustawić drugi garnek. Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej, raz po raz mieszając.

    W czekoladowej masie zatapiać połówki plasterków pomarańczy. Ponownie odkładać na pergamin, aby czekolada zastygła całkowicie.

    Po wystudzeniu deseru można układać go na paterze i podawać na podwieczorek.