Jak przyrządzić pyszne truskawki z bitą śmietaną?
Jak przyrządzić pyszne truskawki z bitą śmietaną?
Gdy tylko w sklepach i na targach pojawiają się truskawki, trzeba zacząć z nich korzystać, tworząc pyszne desery. Nie należy zwlekać, ponieważ sezon na czerwone owoce nie jest zbyt długi, a warto zjeść ich jak najwięcej. Oczywiście truskawki smakują dobrze bez dodatków, jednak kiedy doda się do nich coś więcej, stają się deserem niczym z najlepszej kawiarni. Chcesz taki efekt uzyskać w domu? Nic straconego, wystarczy nasz sprawdzony przepis.
Potrzebne składniki spożywcze
Przede wszystkim, przed rozpoczęciem tworzenia deseru konieczne jest zebranie wszystkich składników spożywczych, które są do tego niezbędne. Są to:
* 100 g śmietany kwaśnej,
* 40 truskawek,
* 4 łyżki cukru,
* 2 łyżki mascarpone,
* 1/4 laski wanilii.
Krok pierwszy
Wszystkie truskawki dokładnie umyć. Pozbawić je zielonych szypułek, pozwolić obeschnąć z nadmiaru wody, a następnie pokroić. Najlepiej pokroić je na plasterki nie grubsze niż 0,5 cm. Umieścić je w niewielkich miseczkach albo w ozdobnych pucharkach.
Krok drugi
Do miski przelać śmietanę. Dodać mascarpone oraz cukier. Dokładnie wymieszać. Laskę wanilii przekroić na pół, po czym wydobyć ostrzem noża jej zawartość, wrzucając ją do śmietany z dodatkami. Bardzo dokładnie wymieszać – można trzepaczką lub mikserem na najniższych obrotach.
Krok trzeci
Gotową śmietanę należy nakładać łyżką na truskawki w pucharkach. W zależności od własnych chęci można wymieszać każdą porcję lub pozostawić śmietanę na wierzchu, pozwalając jej delikatnie prześlizgiwać się pomiędzy owocami. Każdą porcję można dodatkowo posypać cukrem pudrem, cukrem waniliowym, startą czekoladą albo posypką czekoladową, wedle uznania. Podawać od razu po wykonaniu i delektować się wspaniałym owocowym smakiem. Truskawki ze śmietaną to idealny deser, kiedy potrzebuje się czegoś na szybko.