Zaskakujące galaretki z margaritą – jak je zrobić?

Opiekun artykułu: bronx
Advertising
Zaskakujące galaretki z margaritą – jak je zrobić?

Zaskakujące galaretki z margaritą – jak je zrobić?

Margarita to jeden z bardziej lubianych drinków i można go podawać nie tylko w kieliszku, jako napój, lecz również w inny, oryginalny sposób – w postaci galaretki. Dzięki temu jest ona idealną przekąską na huczną imprezę, zarówno urodzinową, jak i karnawałową. Z pewnością każdy gość będzie miał ochotę jej spróbować.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Do przyrządzenia galaretek potrzebnych jest kilka podstawowych elementów. Przede wszystkim:
    * tequila,
    * likier pomarańczowy,
    * limonki,
    * galaretka cytrynowa,
    * woda.

  • Krok pierwszy

    Wszystkie limonki sparzyć wrzątkiem. Następnie wycisnąć z nich sok, najlepiej używając specjalnej wyciskarki do soku, która nie spowoduje zgniecenia skórek owoców. Z soku wyjąć pestki, jeśli znajdowały się w limonkach.Skórek nie wyrzucać!

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Przygotować galaretkę, używając zmienionych proporcji – 1/4 szklanki wody i 1/4 szklanki soku wyciśniętego z limonek. Wodę zagotować i przelać do miski, dodać sok z limonki oraz galaretkę. Wymieszać mocno, żeby proszek rozpuścił się całkowicie. Pozostawić do wystudzenia.Gdy mikstura będzie miała temperaturę pokojową, dodać do niej likier pomarańczowy oraz 100 ml tequili. Zamieszać dokładnie i włożyć do lodówki, by trochę zgęstniała.Uwaga, nie może zastygnąć całkowicie!

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Łyżeczką oczyścić skórki limonek z miąższu. Po wykonaniu tego ułożyć je w podłużnym naczyniu, jedna obok drugiej, żeby się nie przewracały. Każdą uzupełnić gęstą galaretką aż po krawędź skórki, a następnie całość włożyć do lodówki. Najlepiej zostawić limonki w chłodzie na całą noc. Ze względu na zawartość alkoholu tężenie będzie trwało dłużej.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Schłodzone limonki z galaretką wyjąć następnego dnia z lodówki i pokroić na ćwiartki. W każdej ćwiartce będzie kawałek zielonej galaretki.Powstałą przekąskę układać na talerzu, po czym podawać gościom w czasie zabawy. Przed podaniem posypać galaretki solą. Smacznego i na zdrowie!