Prosty sposób na pomarańcze w karmelu
Prosty sposób na pomarańcze w karmelu
Jeżeli jabłka w karmelu już Ci się znudziły, zwróć uwagę na inne owoce. Soczyste, słodkie pomarańcze w połączeniu z czekoladą stają się jeszcze lepsze. Zaskoczony? Niepotrzebnie, egzotyczne owoce łączone z czekoladą to jeden z najlepszych smaków, jakie można poczuć w ustach. Spróbuj i podaj sobie oraz gościom coś zaskakująco dobrego.
Zamiast migdałów można użyć drobno posiekanych orzechów.
Potrzebne składniki spożywcze
Zrobienie pomarańczy w karmelu nie jest skomplikowanym procesem, wymaga jednak zebrania odpowiednich składników spożywczych, czyli:
* 4 pomarańczy,
* 100 ml wody,
* 100 g czekolady gorzkiej,
* 100 g płatków migdałowych,
* cynamonu.
Krok pierwszy
Pomarańcze dokładnie przemyć gorącą wodą, a następnie obrać ze skórki. Po pozbyciu się pomarańczowej, grubszej otoczki, pozbyć się również białej warstwy. Jej usuwanie może być bardziej czasochłonne, ale należy obrać jej jak najwięcej. Biała otoczka jest gorzka i zepsułaby smak deseru.
Krok drugi
Pomarańcze podzielić na cząstki, odłożyć na bok. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni Celsjusza. Czekoladę połamać na kawałeczki do rondelka, po czym dolać wodę i rozpuścić smakołyk w wodzie, podgrzewając ją na niewielkim ogniu. Dodać cynamon dla wzmocnienia smaku.Na blasze do pieczenia pokrytej papierem do pieczenia położyć płatki migdałów i prażyć je w wysokiej temperaturze przez 2 – 3 minuty.
Krok trzeci
Pomarańcze – trzymając widelcem – moczyć w roztopionej czekoladzie. Od razu po zamoczeniu oraz odcieknięciu nadmiaru polewy posypać je prażonymi migdałami. Dzięki temu płatki przykleją się do owoców. Pozostawić całość do zastygnięcia czekolady. W taki sam sposób przygotować wszystkie kawałki pomarańczy – można je pokroić na plasterki, zamiast dzielić na kawałeczki. Po stężeniu czekolady podawać albo zjadać, popijając mocną kawą.