Prosty sposób na pyszny mrożony deser truskawkowy

Opiekun artykułu: sara
Wymagany czas: 20 min.
Advertising
Prosty sposób na pyszny mrożony deser truskawkowy

Prosty sposób na pyszny mrożony deser truskawkowy

Póki truskawki są w sklepach, trzeba korzystać i jeść ich jak najwięcej. Nie da się jednak ukryć, że po pewnym czasie same owoce lub koktajle nie są już tak chętnie spożywane, jak na początku. W takiej sytuacji najlepszym rozwiązaniem jest wymyślić nowe podanie truskawek. Mrożony deser z ich dodatkiem może być tym, czego właśnie szukasz i od czego – po spróbowaniu – już się nie uwolnisz.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Żeby zrobić bardzo dobry mrożony deser o smaku truskawek, potrzebne są odpowiednie składniki, wśród których muszą znaleźć się:

    * mrożone truskawki,

    * 1 galaretka truskawkowa,

    * cukier,

    * bita śmietana.

    Jeżeli użyje się dużo truskawek, wówczas dobrze jest przygotować 2 opakowania galaretek zamiast jednego.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Zagotować wodę, aby była wrząca. Zawartość opakowania – lub opakowań – galaretki rozpuścić w wodzie. Dodać do nich 1/4 szklanki cukru. Jest to całkowicie wystarczające, aby deser był słodki.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Mrożone truskawki wyjąć z zamrażalnika i przełożyć z opakowania na sitko. Przepłukać pod zimną wodą, żeby zbić szron. Odsączyć je lekko, po czym przełożyć do salaterki lub do pojedynczych ozdobnych miseczek albo pucharków. Zalać przygotowaną galaretką.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Dzięki starciu zimnego i ciepłego deser niemal natychmiast zaczyna tężeć. Jeżeli od razu nie ma odpowiedniej konsystencji, należy dać go do lodówki na 30 – 60 minut, w zależności od jej mocy mrożenia. Przed podaniem udekorować deser bitą śmietaną oraz dowolnymi dodatkami – wiórkami kokosowymi, startą gorzką czekoladą, kawałkami truskawek, posypką truskawkową – i podawać, a następnie zjadać ze smakiem.W zależności od sezonu owocowego truskawki można zamienić na inne, dowolne owoce oraz dopasowaną do nich galaretkę.

Popularne tagi
  • przepis na gruszki w karmelu
  • pucharek do lodów
  • cukier
  • krem budyniowy
  • przepis na owocowy deser
  • przepis na jabłka pieczone
  • banany w cieście
  • truskawkowe pole
  • liście mięty
  • gęsty jogurt
  • barwnik spożywczy
  • laska wanilii
  • mrożone truskawki
  • sposób wykonania owocowego motylka
  • przepis na jabłka kandyzowane