Prosty sposób na pyszny mrożony deser truskawkowy
Prosty sposób na pyszny mrożony deser truskawkowy
Póki truskawki są w sklepach, trzeba korzystać i jeść ich jak najwięcej. Nie da się jednak ukryć, że po pewnym czasie same owoce lub koktajle nie są już tak chętnie spożywane, jak na początku. W takiej sytuacji najlepszym rozwiązaniem jest wymyślić nowe podanie truskawek. Mrożony deser z ich dodatkiem może być tym, czego właśnie szukasz i od czego – po spróbowaniu – już się nie uwolnisz.
Potrzebne składniki spożywcze
Żeby zrobić bardzo dobry mrożony deser o smaku truskawek, potrzebne są odpowiednie składniki, wśród których muszą znaleźć się:
* mrożone truskawki,
* 1 galaretka truskawkowa,
* cukier,
* bita śmietana.
Jeżeli użyje się dużo truskawek, wówczas dobrze jest przygotować 2 opakowania galaretek zamiast jednego.
Krok pierwszy
Zagotować wodę, aby była wrząca. Zawartość opakowania – lub opakowań – galaretki rozpuścić w wodzie. Dodać do nich 1/4 szklanki cukru. Jest to całkowicie wystarczające, aby deser był słodki.
Krok drugi
Mrożone truskawki wyjąć z zamrażalnika i przełożyć z opakowania na sitko. Przepłukać pod zimną wodą, żeby zbić szron. Odsączyć je lekko, po czym przełożyć do salaterki lub do pojedynczych ozdobnych miseczek albo pucharków. Zalać przygotowaną galaretką.
Krok trzeci
Dzięki starciu zimnego i ciepłego deser niemal natychmiast zaczyna tężeć. Jeżeli od razu nie ma odpowiedniej konsystencji, należy dać go do lodówki na 30 – 60 minut, w zależności od jej mocy mrożenia. Przed podaniem udekorować deser bitą śmietaną oraz dowolnymi dodatkami – wiórkami kokosowymi, startą gorzką czekoladą, kawałkami truskawek, posypką truskawkową – i podawać, a następnie zjadać ze smakiem.W zależności od sezonu owocowego truskawki można zamienić na inne, dowolne owoce oraz dopasowaną do nich galaretkę.