Jak zrobić pyszny mrożony jogurt malinowy?
Jak zrobić pyszny mrożony jogurt malinowy?
Mrożony jogurt to dobra alternatywa dla lodów. Jest równie smaczny, kremowy, delikatny, o dowolnym smaku, jeśli tylko wykona się go w domu. Sezon na owoce sprzyja wykonaniu kolorowych, zdrowych jogurtów, w tym malinowych. Wystarczy kilka wskazówek zawartych w poniższym artykule, aby móc cieszyć się pysznym deserem, jakiego nie znajdzie się w żadnym sklepie.
Niezbędne składniki spożywcze
Wykonanie smacznego deseru na ciepłe dni wymaga przygotowania świeżych produktów spożywczych, wśród których znajduje się:
* 10 dag malin,
* 15 dag sera białego chudego,
* 100 ml jogurtu naturalnego,
* cukier waniliowy.
Krok pierwszy
Jogurt przelać do kielicha blendera albo do miski. Zarówno ucieranie blenderem, jak i mikserem da taki sam efekt, jednak ze względu na konieczność mieszania sera, mikser może okazać się poręczniejszym narzędziem. Dodać ser i zacząć miksować aż do uzyskania puszystej, białej masy.
Krok drugi
Do masy serowo-jogurtowej dodać maliny. Można dodać je w całości lub przed tym zmiażdżyć je widelcem w osobnej miseczce. Dosypać dowolną ilość cukru waniliowego i nadal miksować całość, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą, tworząc gładką, różową całość. Uzyskaną masę przełożyć do plastikowego pojemnika.
Krok trzeci
Pojemnik z masą włożyć do lodówki na 2 godziny – od czasu do czasu można przemieszać, choć nie jest to niezbędne. Po dokładnym zmrożeniu nakładać mrożony jogurt do pucharków i ozdabiać wedle uznania – świeżymi malinami bądź innymi owocami, syropem albo sokiem malinowym, posypką cytrynową. Z tak przygotowanym deserem siąść na leżaku lub na balkonie i delektować się doskonałym smakiem.