Jak zrobić pyszny mrożony jogurt malinowy?

Opiekun artykułu: nataliaa
Wymagany czas: 20 min.
Advertising
Jak zrobić pyszny mrożony jogurt malinowy?

Jak zrobić pyszny mrożony jogurt malinowy?

Mrożony jogurt to dobra alternatywa dla lodów. Jest równie smaczny, kremowy, delikatny, o dowolnym smaku, jeśli tylko wykona się go w domu. Sezon na owoce sprzyja wykonaniu kolorowych, zdrowych jogurtów, w tym malinowych. Wystarczy kilka wskazówek zawartych w poniższym artykule, aby móc cieszyć się pysznym deserem, jakiego nie znajdzie się w żadnym sklepie.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne składniki spożywcze

    Niezbędne składniki spożywcze

    Wykonanie smacznego deseru na ciepłe dni wymaga przygotowania świeżych produktów spożywczych, wśród których znajduje się:

    * 10 dag malin,

    * 15 dag sera białego chudego,

    * 100 ml jogurtu naturalnego,

    * cukier waniliowy.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Jogurt przelać do kielicha blendera albo do miski. Zarówno ucieranie blenderem, jak i mikserem da taki sam efekt, jednak ze względu na konieczność mieszania sera, mikser może okazać się poręczniejszym narzędziem. Dodać ser i zacząć miksować aż do uzyskania puszystej, białej masy.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Do masy serowo-jogurtowej dodać maliny. Można dodać je w całości lub przed tym zmiażdżyć je widelcem w osobnej miseczce. Dosypać dowolną ilość cukru waniliowego i nadal miksować całość, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą, tworząc gładką, różową całość. Uzyskaną masę przełożyć do plastikowego pojemnika.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Pojemnik z masą włożyć do lodówki na 2 godziny – od czasu do czasu można przemieszać, choć nie jest to niezbędne. Po dokładnym zmrożeniu nakładać mrożony jogurt do pucharków i ozdabiać wedle uznania – świeżymi malinami bądź innymi owocami, syropem albo sokiem malinowym, posypką cytrynową. Z tak przygotowanym deserem siąść na leżaku lub na balkonie i delektować się doskonałym smakiem.