Wykwintny deser – mus gruszkowy z białą czekoladą
Wykwintny deser – mus gruszkowy z białą czekoladą
Gruszka to niezwykle pyszny, soczysty owoc. Potrafi być niezwykle słodka, zastępując tym samym typowe słodycze. Co więcej, nadaje się bardzo dobrze do wykonywania różnego rodzaju deserów z dodatkami. Na upalny dzień najlepszym rozwiązaniem będzie mus gruszkowy, który urozmaici letnie popołudnie słodkim smakiem.
Niezbędne produkty
Żeby przyrządzić pyszny mus, potrzebny będzie zestaw odpowiednich produktów spożywczych. Wśród nich powinny znaleźć się:
* 2 duże gruszki,
* 2 łyżki cukru,
* 3 łyżki nalewki gruszkowej,
* 1 łyżeczka żelatyny,
* 1/4 łyżeczki cynamonu,
* 1/2 szklanki śmietany kremówki,
* 1/2 tabliczki czekolady białej,
* szczypta kardamonu,
* kawałki gruszki do dekoracji.
Przydadzą się również wysokie szklanki, w których mus będzie prezentował się bardzo apetycznie.Krok pierwszy
Gruszki umyć. Obrać ze skórki, a następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach prosto do miski. Jeśli planuje się uraczenie musem większą ilość gości, wówczas należy przygotować więcej owoców.
Krok drugi
Starte gruszki posypać cukrem oraz polać nalewką gruszkową. Dodać cynamon oraz kardamon. Z kardamonu można zrezygnować, jeśli nie jest się jego wielkim fanem. Zamiast niego można wtedy dodać 1 łyżeczkę cukru waniliowego.Gruszki z dodatkami przełożyć do garnka. Włączyć mały ogień i dusić, mieszając co 5 minut. Wsypać żelatynę i podgrzewać aż do jej całkowitego rozpuszczenia. Gdy do tego dojdzie, zamieszać jeszcze raz, po czym zdjąć ognia i przestudzić.
Krok trzeci
Zimną kremówkę ubić na puszystą pianę. Połączyć z gruszkami i dobrze wymieszać, najlepiej przy pomocy silikonowej łyżki. Całość odstawić do lodówki na 5 – 7 minut. W tym czasie posiekać drobno białą czekoladę.Po schłodzeniu przekładać mus do wysokich szklanek. Obficie posypać czekoladą. Ponownie chłodzić w lodówce, tym razem przez 30 minut. Przed podaniem ozdobić kawałkami gruszki albo dowolnymi, kandyzowanymi owocami, np. wiśniami. Smacznego.