Jak przyrządzić mrożony jogurt truskawkowy?
Jak przyrządzić mrożony jogurt truskawkowy?
Nie zawsze ma się ochotę na lody, czasami nie jada się ich przez wzgląd na dietę, uznając za tuczące. Jednak latem trudno z nich zrezygnować, ponieważ chce się ochłodzenia. Mrożony jogurt to doskonała alternatywa dla lodowych deserów, smaczna, prosta i możliwa do wykonania również w domu. Oto przepis.
Niezbędne elementy
Przygotowanie mrożonego jogurtu nie jest skomplikowane. Żeby przyrządzić dobry deser, potrzebne są następujące składniki:
* 600 g truskawek,
* 600 g jogurtu greckiego,
* 1 cytryna,
* 1/2 szklanki cukru waniliowego.
Niezbędne jest również przygotowanie pojemnika plastikowego z wieczkiem, w którym będzie można bezpiecznie i wygodnie schładzać jogurt.Pierwszy krok
Cytrynę – najlepiej dorodną – sparzyć wrzątkiem. Skórkę zetrzeć na tarce prosto do rondla. Z obranej cytryny wycisnąć sok, również do rondelka i podpalić pod nim gaz. Podgrzewać na małym ogniu.
Drugi krok
Do cytryny dodać cukier i podgrzewać, mieszając od czasu do czasu. Truskawki umyć dokładnie, pozbawić zielonych szypułek, po czym pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do garnka i zwiększyć ogień na średni. Podgrzewać, mieszając od czasu do czasu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Kiedy do tego dojdzie, zdjąć miksturę z ognia i przelać do pojemnika blendera. Zmiksować dokładnie, po czym odstawić do wystygnięcia.
Trzeci krok
Do zmiksowanej mieszanki truskawkowej dodać jogurt i jeszcze raz wszystko dokładnie zmiksować. Gotową miksturę przelać do plastikowego pojemnika, zamknąć wieczko i włożyć do zamrażalnika, w którym powinna panować temperatura -25 stopni Celsjusza.
Czwarty krok
Całkowity czas mrożenia jogurtu to 4 – 6 godzin, jednak jogurt nie powinien leżeć w zamrażalniku cały czas. Należy co 45 minut wyjmować pojemnik i mieszać jogurt. Dzięki temu nie dojdzie do powstania kryształków lodu w deserze. Po 6 godzinach jogurt powinien mieć odpowiednią, kremową konsystencję, wtedy deser można zacząć jeść. Przed rozpoczęciem nakładania deseru do miseczek warto odczekać 5 minut, żeby jogurt był nieco bardziej miękki. Podawać z dodatkami, np. truskawkami, lub bez.