Sposób przygotowania brzoskwiń z imbirem i czekoladą
Sposób przygotowania brzoskwiń z imbirem i czekoladą
Brzoskwinie są niezwykle smacznymi, soczystymi owocami. Mało które owoce mogą równać się z nimi pod względem oryginalnego smaku oraz ilości soku, zarówno gdy brzoskwinie są świeże, jak i gdy są z puszki. Smakują doskonale bez dodatków, lecz jeśli chce się urozmaicić złożony z nich deser, warto dodać coś więcej, najlepiej imbir oraz czekoladę.
Potrzebne składniki spożywcze
Żeby przygotować doskonałe brzoskwinie z nadzieniem, konieczne jest przygotowanie odpowiednich, dobrej jakości produktów. Wśród nich muszą znaleźć się:
* 4 brzoskwinie,
* 7 ciasteczek kruchych,
* 70 g czekolady gorzkiej,
* 6 mm imbiru świeżego,
* 1 szklanka soku brzoskwiniowego,
* 1 żółtko,
* 1 łyżka cukru,
* 3 łyżki wina czerwonego,
* 3,5 łyżki masła,
* cukier puder.Krok pierwszy
Ciasteczka – mogą mieć maślany smak – pokruszyć do miski. Następnie na tarce o średnich oczkach zetrzeć prosto do miski czekoladę. Dobrze jest potrzymać ją w lodowce, godzinę przed zabraniem się do przyrządzania deseru. Schłodzoną czekoladę łatwiej zetrzeć.
Krok drugi
Obrać imbir ze skórki i również zetrzeć go do ciasteczek, lecz na tarce o małych oczkach. W osobnej miseczce zamieszać razem żółtko oraz cukier. Mieszać aż do momentu, w którym cukier całkowicie się rozpuści. Wtedy przelać do ciasteczek, dolać wino i wymieszać całość, żeby składniki połączyły się ze sobą.
Krok trzeci
Brzoskwinie umyć – można obrać ze skórki, lecz nie jest to konieczność – przekroić na pół i pozbyć się pestek. Układać połówki w naczyniu żaroodpornym, jedna obok drugiej. Do wgłębienia w każdej brzoskwini wkładać po 1 – 2 łyżeczki nadzienia czekoladowego.Masło roztopić i polać nim brzoskwinie, a sok brzoskwiniowy wlać do naczynia żaroodpornego, podlewając nieco owoce z farszem.
Krok czwarty
Piekarnik nagrzać do 170 stopni Celsjusza, po czym włożyć do niego naczynie z brzoskwiniami. Piec deser przez 35 minut, aż masa czekoladowa dobrze się rozpuści.Zaraz po upieczeniu przekładać przysmak na talerze i posypać cukrem pudrem, a następnie jeszcze ciepłe podawać. Palce lizać!