Jak przyrządzić orzeźwiający sorbet arbuzowy?
Jak przyrządzić orzeźwiający sorbet arbuzowy?
Wraz z nadejściem lata można zacząć jadać słodkie, dorodne arbuzy. Są smaczne zarówno w swojej naturalnej postaci, jak również w innych, w tym jako chłodny sorbet. Można taki zakupić w sklepie albo wykonać samodzielnie. Wystarczą odpowiednie składniki i dobry przepis. Oto on.
Niezbędne składniki na sorbet
Dobre i świeże składniki to podstawa sorbetu. Do jego wykonania należy przygotować:
* 1/2 szklanki wody,
* 1/2 szklanki cukru,
* 1/4 arbuza,
* 1 cytrynę,
* liście mięty.
Dobrze jest przygotować również foremkę, w której można będzie przechowywać sorbet. Foremka może być metalowa, taka jak do pieczenia ciasta, albo być zwykłym pudełkiem próżniowym z pokrywką.Krok pierwszy
Do niewielkiego rondla wlać wodę, dosypać cukier i postawić całość na gazie. Rozpocząć podgrzewanie na małym ogniu aż do momentu rozpuszczenia się cukru i lekkiego wrzenia. Gdy substancja zacznie wrzeć, zmniejszyć gaz i gotować 5 minut. Mieszanka powinna nieco zgęstnieć. Odstawić ją z pieca na bok i pozostawić do ostudzenia.
Krok drugi
Z arbuza należy wydrążyć miąższ. Nie jest to trudne, wystarczy łyżka. Pokroić owoc na kawałki, wydrążając przy tym pestki.
Przygotowane fragmenty arbuza wrzucić do blendera. Z cytryny wycisnąć dokładnie cały sok, wlać do arbuza i całość dokładnie zmiksować na gładką papkę.
Krok trzeci
Arbuzową mieszankę wymieszać z syropem, który powinien być już chłodny. Jeśli ma się maszynę do lodów, można z niej skorzystać, jeżeli nie, wystarczy blender i miksowanie przez 5 – 10 minut. Masa powinna być bardzo gładka, bez żadnych kawałków owoców. Uzyskaną masę przelać do wybranej formy. Włożyć do zamrażalnika.
Krok czwarty
Co 30 minut należy zamieszać zamarzający sorbet, w przeciwnym razie pojawią się kryształki lodu i sorbet nie będzie zbyt smacznym deserem. Można mieszać przy pomocy łyżki.Całość powinna chłodzić się przez 6 – 8 godzin, aż będzie dobrze zmrożona i apetyczna. Po tym czasie można rozpocząć degustację i nałożyć do pucharków. Przed podaniem ozdobić listkami mięty lub ewentualnie plasterkami cytryny.