Jak zrobić słodki mus z białej czekolady?
Jak zrobić słodki mus z białej czekolady?
Biała czekolada bywa niedoceniana i częściej jada się lub korzysta przy tworzeniu deserów z mlecznej. Jednak kiedy ma się ochotę na coś naprawdę słodkiego, warto sięgnąć właśnie po biały smakołyk, ponieważ jest znacznie słodszy niż mleczna odmiana. Można z niej przygotować bardzo dobry mus, który spełni oczekiwania wszystkich łakomczuchów.
Jakie składniki są potrzebne?
Słodki deser wymaga kilku produktów, które są niezbędne do jego wykonania. Wśród nich muszą znaleźć się:
* 200 g śmietany kremówki,
* 150 g czekolady białej,
* 25 g cukru pudru,
* 3 jajka,
* sól,
* owoce (granat, maliny, truskawki).
Poza składnikami spożywczymi warto przygotować pucharki do podania musu lub ozdobne miseczki, w których będzie prezentował się on bardzo elegancko. Z podanych składników można uzyskać 4 niewielkie pucharki z musem lub 3 większe.Pierwszy krok
Czekoladę białą połamać na bardzo małe kawałki. Wrzucić do małego garnuszka, po czym zacząć roztapiać w kąpieli wodnej. Mały garnek ustawić – oprzeć albo trzymać – nad większym garnkiem z parującą wodą. Mieszać drewnianą albo silikonową łyżką, a po całkowitym rozpuszczeniu odstawić do wystygnięcia.
Drugi krok
Z przygotowanych jajek potrzebne są tylko białka. Przed ich uzyskaniem należy sparzyć jajka wrzątkiem, a następnie oddzielić białka od żółtek. Żółtka można wykorzystać do innej potrawy. Białka doprawić solą i ubić mikserem na bardzo sztywną pianę.
Trzeci krok
Gdy piana jest już puszysta i sztywna, dodawać pomału cukier puder, cały czas miksując. Po wykonaniu tego do drugiej miski przelać bardzo zimną śmietanę i również rozpocząć jej ubijanie, aż osiągnie puszystą konsystencję. Następnie rozpocząć powolne dodawanie rozpuszczonej, przestudzonej białej czekolady do ubitej śmietany. Mieszać do połączenia się składników.
Czwarty krok
Po połączeniu się czekolady ze śmietaną, można rozpocząć dodawanie ubitej piany. Najlepiej robić to po 1 łyżce i mieszać aż do uzyskania lekkiej, puszystej pianki. Przygotowany mus przełożyć do pucharków, po czym włożyć do lodówki na 3 – 4 godziny. Przed podaniem udekorować owocami oraz posypać wiórkami kokosowymi lub czekoladowymi. Smacznego!