Jak zrobić słodki mus z białej czekolady?

Opiekun artykułu: karson
Advertising
Jak zrobić słodki mus z białej czekolady?

Jak zrobić słodki mus z białej czekolady?

Biała czekolada bywa niedoceniana i częściej jada się lub korzysta przy tworzeniu deserów z mlecznej. Jednak kiedy ma się ochotę na coś naprawdę słodkiego, warto sięgnąć właśnie po biały smakołyk, ponieważ jest znacznie słodszy niż mleczna odmiana. Można z niej przygotować bardzo dobry mus, który spełni oczekiwania wszystkich łakomczuchów.

Advertising
Advertising
  • Jakie składniki są potrzebne?

    Jakie składniki są potrzebne?

    Słodki deser wymaga kilku produktów, które są niezbędne do jego wykonania. Wśród nich muszą znaleźć się:
    * 200 g śmietany kremówki,
    * 150 g czekolady białej,
    * 25 g cukru pudru,
    * 3 jajka,
    * sól,
    * owoce (granat, maliny, truskawki).
    Poza składnikami spożywczymi warto przygotować pucharki do podania musu lub ozdobne miseczki, w których będzie prezentował się on bardzo elegancko. Z podanych składników można uzyskać 4 niewielkie pucharki z musem lub 3 większe.

  • Pierwszy krok

    Czekoladę białą połamać na bardzo małe kawałki. Wrzucić do małego garnuszka, po czym zacząć roztapiać w kąpieli wodnej. Mały garnek ustawić – oprzeć albo trzymać – nad większym garnkiem z parującą wodą. Mieszać drewnianą albo silikonową łyżką, a po całkowitym rozpuszczeniu odstawić do wystygnięcia.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Z przygotowanych jajek potrzebne są tylko białka. Przed ich uzyskaniem należy sparzyć jajka wrzątkiem, a następnie oddzielić białka od żółtek. Żółtka można wykorzystać do innej potrawy. Białka doprawić solą i ubić mikserem na bardzo sztywną pianę.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Gdy piana jest już puszysta i sztywna, dodawać pomału cukier puder, cały czas miksując. Po wykonaniu tego do drugiej miski przelać bardzo zimną śmietanę i również rozpocząć jej ubijanie, aż osiągnie puszystą konsystencję. Następnie rozpocząć powolne dodawanie rozpuszczonej, przestudzonej białej czekolady do ubitej śmietany. Mieszać do połączenia się składników.

  • Czwarty krok

    Czwarty krok

    Po połączeniu się czekolady ze śmietaną, można rozpocząć dodawanie ubitej piany. Najlepiej robić to po 1 łyżce i mieszać aż do uzyskania lekkiej, puszystej pianki. Przygotowany mus przełożyć do pucharków, po czym włożyć do lodówki na 3 – 4 godziny. Przed podaniem udekorować owocami oraz posypać wiórkami kokosowymi lub czekoladowymi. Smacznego!