Jak zrobić owocowego motyla?
Jak zrobić owocowego motyla?
Gdy na straganach i w sklepach pojawiają się owoce, nie należy zwlekać, tylko korzystać z okazji. Soczyste owoce różnych gatunków mogą stać się podstawą wykonania owocowego motyla. Jest to doskonały sposób na podanie deseru gościom, ale także sposób na zachęcenie dzieci-niejadków do spróbowania czegoś nowego. Nic bardziej nie kusi niż zaskakujące danie na talerzu. Nie wiesz, jak ułożyć kolorowego motylka? Z chęcią podpowiemy.
Potrzebne składniki spożywcze
Słodki i kolorowy motylek z owoców jest prosty do przygotowania. Wystarczy przygotować następujące elementy:
* 2 jagody,
* 2 jeżyny,
* 1 malina,
* 1 truskawka.
Motylki mogą stanowić przekąskę samą w sobie albo sposób na ozdobienie ciasta, lodu, deserów z bitej śmietany, wtedy niezbędne jest przygotowanie większej liczby składników, żeby wykonać więcej motylków.Krok pierwszy
Wszystkie owoce umyć, uważając, żeby nie rozgnieść ich pod wodą. Dla bezpieczeństwa można ułożyć je na sitku i na nim opłukać z zabrudzeń. Osuszyć i usunąć szypułkę z truskawki, a następnie pokroić ją wzdłuż na 4 plasterki. Również malinę przekroić wzdłuż, uzyskując 2 części.
Krok drugi
Na ozdobnym talerzu położyć bok siebie 2 jeżyny. Mają stanowić tułów motyla. Następnie sięgnąć po 2 większe plasterki truskawek i ułożyć je szpiczastymi fragmentami w stronę tułowia motylka, będą to górne części skrzydełek.
Krok trzeci
Mniejsze plasterki truskawek ułożyć pod większymi, również w taki sposób, żeby spiczaste części skierowane były w stronę jeżynowego tułowia. Na mniejszych skrzydełkach położyć po 1 jagodzie, będą imitować ozdobne okręgi pojawiające się na skrzydłach prawdziwych motyli. Otrzymane wcześniej połówki malin ułożyć na większych plasterkach truskawek, kierując spiczastą stronę maliny w stronę tułowia motylka.
Po ułożeniu ostatniego owocu ozdobę owocową można uznać za gotową do podania gościom albo dzieciom.