Jak zrobić owocowego motyla?

Opiekun artykułu: kacha
Advertising
Jak zrobić owocowego motyla?

Jak zrobić owocowego motyla?

Gdy na straganach i w sklepach pojawiają się owoce, nie należy zwlekać, tylko korzystać z okazji. Soczyste owoce różnych gatunków mogą stać się podstawą wykonania owocowego motyla. Jest to doskonały sposób na podanie deseru gościom, ale także sposób na zachęcenie dzieci-niejadków do spróbowania czegoś nowego. Nic bardziej nie kusi niż zaskakujące danie na talerzu. Nie wiesz, jak ułożyć kolorowego motylka? Z chęcią podpowiemy.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Słodki i kolorowy motylek z owoców jest prosty do przygotowania. Wystarczy przygotować następujące elementy:
    * 2 jagody,
    * 2 jeżyny,
    * 1 malina,
    * 1 truskawka.
    Motylki mogą stanowić przekąskę samą w sobie albo sposób na ozdobienie ciasta, lodu, deserów z bitej śmietany, wtedy niezbędne jest przygotowanie większej liczby składników, żeby wykonać więcej motylków.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Wszystkie owoce umyć, uważając, żeby nie rozgnieść ich pod wodą. Dla bezpieczeństwa można ułożyć je na sitku i na nim opłukać z zabrudzeń. Osuszyć i usunąć szypułkę z truskawki, a następnie pokroić ją wzdłuż na 4 plasterki. Również malinę przekroić wzdłuż, uzyskując 2 części.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Na ozdobnym talerzu położyć bok siebie 2 jeżyny. Mają stanowić tułów motyla. Następnie sięgnąć po 2 większe plasterki truskawek i ułożyć je szpiczastymi fragmentami w stronę tułowia motylka, będą to górne części skrzydełek.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Mniejsze plasterki truskawek ułożyć pod większymi, również w taki sposób, żeby spiczaste części skierowane były w stronę jeżynowego tułowia. Na mniejszych skrzydełkach położyć po 1 jagodzie, będą imitować ozdobne okręgi pojawiające się na skrzydłach prawdziwych motyli. Otrzymane wcześniej połówki malin ułożyć na większych plasterkach truskawek, kierując spiczastą stronę maliny w stronę tułowia motylka.

    Po ułożeniu ostatniego owocu ozdobę owocową można uznać za gotową do podania gościom albo dzieciom.