Pyszne pieczone jabłko – jak je przyrządzić?

Opiekun artykułu: wirtualny
Wymagany czas: 20 min.
Advertising
Pyszne pieczone jabłko – jak je przyrządzić?

Pyszne pieczone jabłko – jak je przyrządzić?

Pieczone jabłko to smak jesieni pełnej jabłek opadłych z drzew. Warto jeść ich jak najwięcej, przyzwyczajając organizm do jabłkowych smakołyków. Dżemy, przetwory, kompoty na zimę, wszystko to niosą ze sobą jabłka, które mogą być przechowywane w spiżarni lub zjadane na bieżąco, w tym jako jabłka pieczone o cudownym zapachu.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne składniki spożywcze

    Niezbędne składniki spożywcze

    Smaczne pieczone jabłka można uzyskać bez problemu, jeśli przygotuje się następujące składniki spożywcze:

    * jabłka,

    * cukier trzcinowy,

    * cynamon mielony.

    Jak i kilka potrzebnych rzeczy:

    * wykałaczki,

    * talerz,

    * nóż,

    * papier do pieczenia,

    * deska do krojenia.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Jabłka dokładnie umyć. Jeśli mają ogonki, listki, oderwać je, a następnie przeciąć je na 3/4 wysokości tak, żeby owoc składał się z 2 części – mniejszej i większej. Nie trzeba wydrążać go z gniazda nasiennego, może pozostać na swoim miejscu.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Większą część jabłka posypać cynamonem. Zaleca się niesypanie za dużej ilości, jednak jeżeli jest się wielkim wielbicielem tej przyprawy – można zaszaleć. Dodać również cukier trzcinowy. Wedle uznania można dodać także odrobinę cukru waniliowego, po czym przykryć większą część jabłka mniejszą jak kapelusikiem.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Jabłkową czapeczkę przymocować do drugiej części wykałaczkami, aby nie zsunęła się i nie zaburzyła wyglądu pieczonych jabłek.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, a piekarnik rozgrzać do 200 stopni Celsjusza. Owoce ułożyć na blasze i wsunąć ją do piekarnika na 20 minut. W tym czasie jabłka powinny zmięknąć, a ich skórka pomarszczyć się. Od razu po upieczeniu są gotowe do podawania oraz delektowania się nimi. Pieczone jabłka można dodatkowo z wierzchu posypać cynamonem, cukrem albo polać podgrzanym miodem. Można stworzyć także wersje bardziej kaloryczną – polaną sosem czekoladowym.