Pyszne pieczone jabłko – jak je przyrządzić?
Pyszne pieczone jabłko – jak je przyrządzić?
Pieczone jabłko to smak jesieni pełnej jabłek opadłych z drzew. Warto jeść ich jak najwięcej, przyzwyczajając organizm do jabłkowych smakołyków. Dżemy, przetwory, kompoty na zimę, wszystko to niosą ze sobą jabłka, które mogą być przechowywane w spiżarni lub zjadane na bieżąco, w tym jako jabłka pieczone o cudownym zapachu.
Niezbędne składniki spożywcze
Smaczne pieczone jabłka można uzyskać bez problemu, jeśli przygotuje się następujące składniki spożywcze:
* jabłka,
* cukier trzcinowy,
* cynamon mielony.
Jak i kilka potrzebnych rzeczy:
* wykałaczki,
* talerz,
* nóż,
* papier do pieczenia,
* deska do krojenia.
Krok pierwszy
Jabłka dokładnie umyć. Jeśli mają ogonki, listki, oderwać je, a następnie przeciąć je na 3/4 wysokości tak, żeby owoc składał się z 2 części – mniejszej i większej. Nie trzeba wydrążać go z gniazda nasiennego, może pozostać na swoim miejscu.
Krok drugi
Większą część jabłka posypać cynamonem. Zaleca się niesypanie za dużej ilości, jednak jeżeli jest się wielkim wielbicielem tej przyprawy – można zaszaleć. Dodać również cukier trzcinowy. Wedle uznania można dodać także odrobinę cukru waniliowego, po czym przykryć większą część jabłka mniejszą jak kapelusikiem.
Krok trzeci
Jabłkową czapeczkę przymocować do drugiej części wykałaczkami, aby nie zsunęła się i nie zaburzyła wyglądu pieczonych jabłek.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, a piekarnik rozgrzać do 200 stopni Celsjusza. Owoce ułożyć na blasze i wsunąć ją do piekarnika na 20 minut. W tym czasie jabłka powinny zmięknąć, a ich skórka pomarszczyć się. Od razu po upieczeniu są gotowe do podawania oraz delektowania się nimi. Pieczone jabłka można dodatkowo z wierzchu posypać cynamonem, cukrem albo polać podgrzanym miodem. Można stworzyć także wersje bardziej kaloryczną – polaną sosem czekoladowym.