Przepis na tartaletki z jagodami i kremem budyniowym
Przepis na tartaletki z jagodami i kremem budyniowym
Tartaletki to nic innego jak zdrobniona nazwa od tarty, czyli francuskiego wypieku, zazwyczaj robionego na kruchym spodzie. Tartaletki to więc po prostu małe tarty, wypiekane w specjalnych formach i sprzedawane chociażby w cukierniach jako forma deseru, choć oczywiście można je wypiekać także na słono. Warto choć raz spróbować wypiec kilka mniejszych tartaletek na przykład zamiast jednego dużego ciasta. To również genialny sposób na przyjęcie gości i z pewnością ich to pozytywnie zaskoczy. Tartaletki wyglądają bowiem bardzo wykwintnie. Poniżej znajdziesz przepis na pyszne babeczki z kruchego ciasta z dodatkiem kremu budyniowego oraz jagód.
Na ciasto:
Na krem:
Dodatkowo:
Ciasto kruche
Przygotowanie babeczek rozpoczniemy od zagniecenia ciasta kruchego, ponieważ musi ono trochę poleżeć przed rozwałkowaniem w lodówce.Mąkę wysyp na stolnicę albo do miski. Następnie dodaj do niej posiekane w kostkę masło (koniecznie zimne, najlepiej prosto z lodówki) i zacznij zagniatać. Potem dodaj cukier oraz żółtka i bardzo szybko zagnieć ciasto. W momencie, kiedy ciasto uformuje się w kulkę, która zacznie ci się odrywać od rąk, zawiń je w folię i przełóż do lodówki na około 1 – 2 godziny. Pamiętaj, żeby przerwać zagniatanie właśnie w tym momencie – im dłużej zagniatasz ciasto, tym większe jest prawdopodobieństwo, że nie będzie kruche, ale twarde.
Przygotowanie kremu
W czasie, gdy ciasto na tartaletki będzie się chłodziło, ty możesz przygotować krem. Do miski wlej dwie szklanki wody i rozpuść w nich cukier, cukier waniliowy oraz dodaj cztery kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej i taką samą ilość mąki pszennej. Wszystko razem bardzo dokładnie wymieszaj, żeby nie było żadnych grudek. Następnie wlej jedną szklankę mleka do garnka i zagotuj. Kiedy mleko zagotuje się, wlej do niego powoli mieszankę mleka z cukrem i mąką. Mieszaj przez cały czas. Po około 2 minutach powstanie gęsty budyń waniliowy. Odstaw rondelek, aby budyń mógł ostygnąć.Kiedy budyń ostygnie, wrzuć masło do miski i utrzyj je mikserem na miękki puch. Potem łyżka po łyżce dodawaj zimny budyń i ciągle mieszaj. Krem gotowy.
Pieczenie tartaletek
Wyjmij schłodzone ciasto z lodówki. Rozwałkuj je dość cienko, a potem przełóż po kawałku ciasta na foremki i dokładnie je wypełnij. Piecz tartaletki przez około 18 minut (w zależności od wielkości foremek) w temperaturze 180°C. Potem odstaw, żeby ostygły.
Wypełnianie
Krem budyniowy przełóż do rękawa cukierniczego albo folii z uciętą dziurką. Potem na dno każdej babeczki ułóż kilka jagód, a na jagodach wyciśnij krem, robiąc wzór taki, jak mają lody włoskie. Posyp krem jeszcze kilkoma jagodami. Odstaw w chłodne miejsce na około godzinę. Smacznego!