Przepis na mrożony jogurt z brzoskwiniami
Przepis na mrożony jogurt z brzoskwiniami
Osoby, które przeszły na dietę odchudzającą, bardzo często tęsknią za słodyczami. Rzecz jasna, można zasłodzić się rodzynkami, daktylami czy żurawiną, ale to również kaloryczne przekąski, poza tym nie zastąpią smaku pysznych lodów. Warto jednak być kreatywnym i wymyślać takie rodzaje deserów, które staną się dla nas chociaż namiastką tych utraconych słodkości. Jedną z takich zdrowszych alternatyw dla lodów jest jogurt mrożony, osłodzony miodem oraz o owocowym smaku. Spróbuj go koniecznie!
Przygotowanie brzoskwiń
Dwie miękkie oraz słodkie brzoskwinie umyj, a następnie przekrój na pół i pozbądź się pestek. Podziel je jeszcze na mniejsze części, a potem za pomocą blendera zmiksuj je ze sobą.
Jogurt
Zmiksowaną masę brzoskwiniową przelej do miski. Następnie dodaj do niej jogurt. Jeśli nie zależy ci na bardzo niskiej kaloryczności tego deseru, wówczas zdecydowanie poleca się użyć jogurtu greckiego. Mrożony jogurt wyjdzie wówczas smaczniejszy. Wymieszaj bardzo dokładnie brzoskwinie z jogurtem aż do uzyskania jednolitej kolorystycznie konsystencji. Teraz dosłodź miksturę dwoma łyżkami prawdziwego miodu.
Mrożenie
Osłodzoną miksturę brzoskwiniową przelej do próżniowego pojemniczka, następnie zamknij go i wstaw do zamrażarki. Teraz bardzo ważna uwaga – jogurt powinien mrozić się przez trzy godziny. Jeśli nie masz maszyny do robienia lodów, wówczas musisz pamiętać o tym, aby co godzinę mieszać jogurt, żeby się napowietrzył i żeby nie pokrył go lód. Jeśli jednak masz maszynę, wówczas nie musisz mieszać. Wystarczy, że po wyjęciu z zamrażarki wrzucisz jogurt do maszyny i zmiksujesz go.
Podawanie
Brzoskwiniowy jogurt mrożony możesz podawać tak samo jak lody, czyli zrobić kulki za pomocą specjalnej łyżki oraz przełożyć go do pucharków. Możesz ozdobić jogurt listkiem mięty lub polać dodatkową porcją miodu czy syropu klonowego. Przyjemnego orzeźwienia i smacznego!