Sposób przygotowania posypki czekoladowej

Opiekun artykułu: figurniak
Advertising
Sposób przygotowania posypki czekoladowej

Sposób przygotowania posypki czekoladowej

Posypka deserowa jest niezbędnym elementem wielu deserów, zwłaszcza z bitą śmietaną, ciast oraz dobrym dodatkiem do lodów. Posypki ze sklepu nie zawsze spełniają niezbędne wymagania, zdarza się, że mało smakują czekoladą, dlatego zamiast kupować, warto zrobić posypkę samodzielnie. Oto podpowiedź, w jaki sposób.

Advertising
Advertising
  • Jakich składników potrzeba?

    Jakich składników potrzeba?

    Aby przygotować domową posypkę czekoladową, nie są potrzebne liczne składniki spożywcze, wystarczy jedynie:
    * czekolada deserowa,
    * margaryna.
    Przyda się także rondel oraz miska, w których można będzie wykonać część niezbędnej pracy.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Do żaroodpornej miski włożyć kilka kawałków czekolady oraz 1 łyżkę margaryny. Włożyć ją na 30 sekund do mikrofalówki, a jeśli po tym czasie czekolada nadal jest twarda, roztapiać jeszcze przez 30 sekund.Po tym czasie widelcem zacząć mieszać masę czekoladową oraz margarynę, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Gotową czekoladę wylać na blaszkę do pieczenia i łyżką albo łopatką plastikową rozprowadzić po całej jej powierzchni. Powinna być jak najbardziej cienka. Po uzyskaniu odpowiedniego efektu blaszkę należy włożyć do zamrażalnika na 5 minut.Wyjąć po upływie określonego czasu i sprawdzić palcem stan czekolady. Jeśli nadal jest miękka, wówczas włożyć ją do zamrażalnika na kolejne 5 minut.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Zmrożoną czekoladę zacząć delikatnie zeskrobywać łopatką. Dzięki temperaturze czekolada zacznie się zwijać, tworząc czekoladowe wiórki. Należy zebrać je szybko, przełożyć do miseczki, przykryć folią aluminiową i używać zgodnie z upodobaniem do deserów, lodów oraz innych słodkich podwieczorków.