Pyszny deser z truskawek i biszkoptów
Pyszny deser z truskawek i biszkoptów
Na przełomie maja i czerwca można już korzystać z polskich truskawek, które pojawiają się w sklepach. Nie zawsze są od razu słodkie, dlatego warto podawać je z dodatkami. Chcąc przygotować dobry deser na podwieczorek albo na większe przyjęcie, warto skorzystać z ciekawego przepisu. Prezentujemy go w poniższym artykule.
Niezbędne składniki
Przygotowanie deseru jest proste i nie wymaga wielkiej ilości składników. Wśród nich powinny znaleźć się:
* 100 ml śmietany kremówki,
* 100 g truskawek,
* 6 podłużnych biszkoptów,
* 3 łyżki lemon curd,
* 1 łyżka cukru pudru,
* sok truskawkowy (opcjonalnie),
* orzechy włoskie (opcjonalnie).
Dzięki podłużnym biszkoptom deser będzie bardziej chrupiący, jednak jeśli nie przepada się za nimi, można zmienić je na zwykłe, okrągłe biszkopciki.Poza składnikami spożywczymi przydatne będą również ozdobne pucharki albo specjalne słoiczki na desery, bardzo popularne obecnie i możliwe do zakupienia w sklepach internetowych.Etap pierwszy
Zimną śmietankę przelać do miski lub do pojemnika od blendera i rozpocząć ubijanie. Śmietanka powinna stać się gęsta i puszysta. Gdy osiągnie taką konsystencję, wówczas dodać cukier puder i jeszcze przez chwilę miksować, aż piana stanie się delikatnie lśniąca.
Etap drugi
Do przygotowanej śmietany dodać lemon curd – czyli krem cytrynowy o słodko-kwaśnym smaku – i dokładnie wymieszać oba elementy. Masa lekko zmieni kolor i stanie się nieco gęstsza. Odstawić miskę z kremem w chłodne miejsce lub włożyć do lodówki.
Etap trzeci
Truskawki dokładnie umyć zimną wodą i usunąć zielone szypułki. Pokroić na plasterki albo na ćwiartki. Biszkopty pokroić albo pokruszyć, nie trzeba ich jednak miażdżyć na drobny proszek. Mają być jedynie łatwe do nabierania na łyżkę.Po wykonaniu tego można przejść do uzupełniania pucharków, układając przygotowane elementy warstwowo, jeden na drugim. Truskawki, biszkopty, krem i kolejną warstwę, aż do uzupełnienia wszystkich pucharków. Wierzch można udekorować sokiem truskawkowym, orzechami włoskimi lub truskawkami.