Jak przyrządzić cobbler brzoskwiniowy?
Jak przyrządzić cobbler brzoskwiniowy?
Deser owocowy jest tym, co dopełnia dzień. Jesienią warto poznać bliżej desery ciepłe, rozgrzewające, przyjemnie wypełniające słodkim smakiem, takie jak angielski deser cobbler. Stanowi połączenie ciasta oraz owoców, jednak nie w tradycyjnym cieście, a raczej słodkiej, owocowej masie, którą przyjemnie jest jeść, patrząc na spadające z drzew liście.
Jakie składniki są potrzebne?
Zrobienie oryginalnego i słodkiego deseru brzoskwiniowego jest możliwe, jeśli wcześniej przygotuje się następujące składniki spożywcze:
* 1 szklanka cukru,
* 1 szklanka mąki,
* 1 puszka brzoskwiń w zalewie,
* 110 g masła,
* 240 ml mleka,
* 1/2 łyżeczki soli,
* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
Krok pierwszy
Przygotować naczynie żaroodporne. Piekarnik rozgrzać od razu przed rozpoczęciem działania do temperatury 180 stopni Celsjusza. Wsypać do niego cukier oraz dodać miękkie masło. Jeśli naczynie żaroodporne nie jest wysokie, można przygotować ciasto w misce i potem przelać je do naczynia, w którym przysmak będzie pieczony.Cukier oraz masło o temperaturze pokojowej ucierać mikserem aż do uzyskania bardzo puszystej masy.
Krok drugi
Gdy cukier i masło będą miały jednolitą konsystencję, zacząć dodawać mąkę, mleko, proszek do pieczenia oraz sól. Cały czas mieszać mikserem – wtedy ciasto będzie gładsze – aż do uzyskania jednorodnej konsystencji. Powinna być jasnożółta, bez grudek.
Krok trzeci
Otworzyć puszkę z brzoskwiniami i wszystkie brzoskwinie – można przekroić je na pół, choć nie jest to konieczne – ułożyć na cieście, wraz z sokiem. Całość włożyć do piekarnika i piec przez 25 – 30 minut do momentu wyrośnięcia ciasta oraz zarumienienia się. Można podawać tylko delikatnie ostudzone, nie całkowicie, dodatkowo posypane cukrem pudrem. Brzoskwiniowy cobbler jest niezwykle smaczny oraz rozpływa się w ustach.