Sposoby na efektowne podanie owoców
Sposoby na efektowne podanie owoców
Owoce są częstym dodatkiem do posiłków lub deserem, zarówno dla domowników, jak i zaproszonych gości. Jednak podanie ich na paterze lub na dużym talerzu albo w misce jest nudne. Warto urozmaicić podawanie kolorowych i zdrowych przysmaków niezależnie od tego, czy przygotowuje się deser dla najbliższej rodziny, czy planuje większe przyjęcie.
Owocowe szaszłyki
Urozmaiceniem, które szczególnie lubią dzieci, jest podanie owoców jako szaszłyków. Do podania deseru w taki sposób wystarczą wybrane owoce, mogą być maliny, kiwi, brzoskwinie, banany, oraz drewniane patyczki do szaszłyków. Maliny lub truskawki można od razu nabijać na patyczki, pozostałe owoce obrać ze skórki i pokroić na kawałki – banany na plasterki, większe owoce na kawałki, które łatwo nabić na patyczek. Podawać po kilka na talerzu dla każdego gościa albo wbite w duży owoc, np. melona lub pomarańczę.
Owoce w filiżankach
Zamiast układać owoce na talerzu, co budzi często problemy z ich jedzeniem i ze skórkami, można obrać owoce ze skórki – tej, która jest niejadalna – pokroić je na kawałki i ułożyć w filiżankach. Dla ułatwienia jedzenia można podać niewielki widelczyk albo wykałaczkę. Nie tylko urozmaica to podanie deseru, ale dodatkowo ułatwia jego jedzenie.
Owoce w arbuzie
Duże owoce nadają się bardzo dobrze jako podstawa do podania większej ilości smakołyków. Szczególnie dobry jest do tego arbuz. Wystarczy przekroić go na pół i wydrążyć w środku. Wydobyte kawałki pokroić w kostki, wrzucić do wydrążonej skórki, a następnie pokroić w kostkę inne owoce: brzoskwinie, jabłka, urozmaicić malinami, truskawkami lub malinami, w zależności od tego, co ma się pod ręką. Całość można polać słodkim likierem i ozdobić kolorowymi wykałaczkami, które pomogą nakładać kawałki owocu. Jest to bardzo efektowna dekoracja stołu.
Owocowy pejzaż
Wystarczy odrobina kreatywności, żeby stworzyć z owoców coś wyjątkowego, mianowicie krajobraz. Mogą to być palmy, tęcze, domki, w zależności od tego, co ma się w głowie lub od tematyki przyjęcia. Z bananów bardzo łatwo stworzyć pień palmy, z kiwi liście, a z kawałków pomarańczy lub mandarynek wyspę. Jest to tylko jedna z propozycji, inne widoki ograniczone są tylko pomysłowością twórcy.
Owocowe lody
W ciepłe dni, wiosną i latem, dobrym sposobem jest podanie owoców w lodach. Do foremek silikonowych do lodów lub do foremek na lód wkłada się kawałki owoców i zalewa sokiem owocowym, a następnie wkłada do zamrażalnika – najlepiej na całą noc. Można podawać gościom lub raczyć się codziennie jako zdrowym deserem.