Sposoby na efektowne podanie owoców

Opiekun artykułu: szunia
Advertising
Sposoby na efektowne podanie owoców

Sposoby na efektowne podanie owoców

Owoce są częstym dodatkiem do posiłków lub deserem, zarówno dla domowników, jak i zaproszonych gości. Jednak podanie ich na paterze lub na dużym talerzu albo w misce jest nudne. Warto urozmaicić podawanie kolorowych i zdrowych przysmaków niezależnie od tego, czy przygotowuje się deser dla najbliższej rodziny, czy planuje większe przyjęcie.

Advertising
Advertising
  • Owocowe szaszłyki

    Owocowe szaszłyki

    Urozmaiceniem, które szczególnie lubią dzieci, jest podanie owoców jako szaszłyków. Do podania deseru w taki sposób wystarczą wybrane owoce, mogą być maliny, kiwi, brzoskwinie, banany, oraz drewniane patyczki do szaszłyków. Maliny lub truskawki można od razu nabijać na patyczki, pozostałe owoce obrać ze skórki i pokroić na kawałki – banany na plasterki, większe owoce na kawałki, które łatwo nabić na patyczek. Podawać po kilka na talerzu dla każdego gościa albo wbite w duży owoc, np. melona lub pomarańczę.

  • Owoce w filiżankach

    Owoce w filiżankach

    Zamiast układać owoce na talerzu, co budzi często problemy z ich jedzeniem i ze skórkami, można obrać owoce ze skórki – tej, która jest niejadalna – pokroić je na kawałki i ułożyć w filiżankach. Dla ułatwienia jedzenia można podać niewielki widelczyk albo wykałaczkę. Nie tylko urozmaica to podanie deseru, ale dodatkowo ułatwia jego jedzenie.

  • Owoce w arbuzie

    Owoce w arbuzie

    Duże owoce nadają się bardzo dobrze jako podstawa do podania większej ilości smakołyków. Szczególnie dobry jest do tego arbuz. Wystarczy przekroić go na pół i wydrążyć w środku. Wydobyte kawałki pokroić w kostki, wrzucić do wydrążonej skórki, a następnie pokroić w kostkę inne owoce: brzoskwinie, jabłka, urozmaicić malinami, truskawkami lub malinami, w zależności od tego, co ma się pod ręką. Całość można polać słodkim likierem i ozdobić kolorowymi wykałaczkami, które pomogą nakładać kawałki owocu. Jest to bardzo efektowna dekoracja stołu.

  • Owocowy pejzaż

    Wystarczy odrobina kreatywności, żeby stworzyć z owoców coś wyjątkowego, mianowicie krajobraz. Mogą to być palmy, tęcze, domki, w zależności od tego, co ma się w głowie lub od tematyki przyjęcia. Z bananów bardzo łatwo stworzyć pień palmy, z kiwi liście, a z kawałków pomarańczy lub mandarynek wyspę. Jest to tylko jedna z propozycji, inne widoki ograniczone są tylko pomysłowością twórcy.

  • Owocowe lody

    Owocowe lody

    W ciepłe dni, wiosną i latem, dobrym sposobem jest podanie owoców w lodach. Do foremek silikonowych do lodów lub do foremek na lód wkłada się kawałki owoców i zalewa sokiem owocowym, a następnie wkłada do zamrażalnika – najlepiej na całą noc. Można podawać gościom lub raczyć się codziennie jako zdrowym deserem.