Przepis na karmelowe banany z herbatnikami
Przepis na karmelowe banany z herbatnikami
Kto z nas nie lubi karmelu, jego słodkiego smaku oraz pięknego, złocisto-brązowego koloru? Karmel kojarzy nam się z dzieciństwem, ponieważ nasze babcie i mamy przyrządzały go nam na deser, a także z krówkami i domowymi wypiekami na bazie masy karmelowej. Czasem warto powrócić do tych jakże pysznych smaków dzieciństwa i skosztować deseru rodem z książki kucharskiej dla dzieci. Skorzystamy na tym my, dorośli, a także nasze pociechy.
Pamiętaj, aby wcześniej ugotować karmel i zachować ostrożność podczas otwierania puszki.
Karmel
Masę karmelową możemy zrobić z puszki mleka skondensowanego. Puszkę bez etykiety wkładamy do garnka i całkowicie zanurzamy ją w wodzie. Następnie garnek przykrywamy pokrywką i gotujemy mleko, które z czasem zamieni się w karmel. Gotowanie potrwa około 2,5 godziny i przez ten cały czas puszka musi być całkiem zanurzona w wodzie.
Ciasto
Herbatniki pełnoziarniste kruszymy, wkładając je do folii i uderzając w nie tłuczkiem, lub za pomocą blendera. Musimy uzyskać jak najbardziej drobną konsystencję. Następnie w garnuszku rozpuszczamy masło i dodajemy je jeszcze ciepłe do herbatników. Mieszamy wszystko razem i tym „mokrym piaskiem” wypełniamy formę.Ciasto herbatnikowe należy zapiekać w temperaturze 175 stopni Celsjusza przez 10 minut, a następnie wystudzić.
Pozostałe składniki
Śmietanę kremówkę należy ubić (możesz dla pewności dodać śmietan-fix).Banany pokrój w plastry. Następnie wyłóż je na wystudzone ciasto herbatnikowe.
Wykończenie ciasta
Puszkę z karmelem ostrożnie otwórz. Następnie wylej jej zawartość na banany. Następnie wyłóż na twoje ciasto bitą śmietanę. Czekoladę zetrzyj na tarce o grubych oczkach i posyp całość. Smacznego!