Jak zrobić doskonałe banany w karmelu?
Jak zrobić doskonałe banany w karmelu?
Desery na ciepło mogą być niezwykle smacznym zakończeniem popołudniowego biesiadowania. Szczególnie dobrze sprawdzają się zimą, kiedy marzy się o rozgrzaniu ciała poprzez coś ciepłego w żołądku. Sycącym oraz niezwykłym w smaku podwieczorkiem są banany w karmelu. Oto prosty przepis.
Jakie produkty są potrzebne?
Przyrządzenie deseru nie jest ani trudne, ani nie wymaga bardzo dużej ilości składników. Potrzebne są jedynie:
* 4 banany,
* 2 łyżki masła,
* 4 łyżki cukru,
* cytryna,
* bita śmietana, sos czekoladowy, lody waniliowe (opcjonalnie).Krok pierwszy
Banany obrać ze skórki i pokroić wedle uznania. Można pokroić owoce na okrągłe plasterki albo wzdłuż, w zależności od własnego upodobania. Jeżeli chce się uzyskać więcej ciepłego smakołyku, wystarczy zwiększyć ilość bananów oraz innych składników.
Owoce skropić sokiem z cytryny, dzięki temu nie ściemnieją.
Krok drugi
Na patelni ustawionej na jak najmniejszym ogniu rozpuścić cukier. Następnie dodać do niego masło i wymieszać, aż i ono się rozpuści. Gdy karmel będzie już gotowy, zanurzać w nim kawałki bananów. Przysmażać z obu stron.
Krok trzeci
Kiedy banany będą obleczone karmelową otoczką i brązowe, rozpocząć przekładanie ich z patelni na talerze.
Każdy talerz można udekorować wedle uznania bitą śmietaną i lodami albo tylko bitą śmietaną z dodatkiem sosu czekoladowego. Bananowy deser jest bardzo dobry oraz niesamowicie słodki, w sam raz na dni, gdy ma się ochotę na mocne zasłodzenie.