Jak zrobić doskonałe banany w karmelu?

Opiekun artykułu: pasikonik
Advertising
Jak zrobić doskonałe banany w karmelu?

Jak zrobić doskonałe banany w karmelu?

Desery na ciepło mogą być niezwykle smacznym zakończeniem popołudniowego biesiadowania. Szczególnie dobrze sprawdzają się zimą, kiedy marzy się o rozgrzaniu ciała poprzez coś ciepłego w żołądku. Sycącym oraz niezwykłym w smaku podwieczorkiem są banany w karmelu. Oto prosty przepis.

Advertising
Advertising
  • Jakie produkty są potrzebne?

    Jakie produkty są potrzebne?

    Przyrządzenie deseru nie jest ani trudne, ani nie wymaga bardzo dużej ilości składników. Potrzebne są jedynie:
    * 4 banany,
    * 2 łyżki masła,
    * 4 łyżki cukru,
    * cytryna,
    * bita śmietana, sos czekoladowy, lody waniliowe (opcjonalnie).

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Banany obrać ze skórki i pokroić wedle uznania. Można pokroić owoce na okrągłe plasterki albo wzdłuż, w zależności od własnego upodobania. Jeżeli chce się uzyskać więcej ciepłego smakołyku, wystarczy zwiększyć ilość bananów oraz innych składników.

    Owoce skropić sokiem z cytryny, dzięki temu nie ściemnieją.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Na patelni ustawionej na jak najmniejszym ogniu rozpuścić cukier. Następnie dodać do niego masło i wymieszać, aż i ono się rozpuści. Gdy karmel będzie już gotowy, zanurzać w nim kawałki bananów. Przysmażać z obu stron.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Kiedy banany będą obleczone karmelową otoczką i brązowe, rozpocząć przekładanie ich z patelni na talerze.

    Każdy talerz można udekorować wedle uznania bitą śmietaną i lodami albo tylko bitą śmietaną z dodatkiem sosu czekoladowego. Bananowy deser jest bardzo dobry oraz niesamowicie słodki, w sam raz na dni, gdy ma się ochotę na mocne zasłodzenie.

Popularne tagi
  • karczoch
  • sposób przyrządzenia ryżu
  • frytki z piekarnika
  • pieczone skrzydełka
  • pomidory pieczone
  • kalarepa z ryżem
  • frytki z awokado
  • tofu
  • ciasto francuskie
  • roladki z kurczaka
  • witaminy
  • pieczarki
  • cebula panierowana
  • brukselka z grilla
  • sposób przygotowania karczochów