Sposoby na dobre ubicie śmietany
Sposoby na dobre ubicie śmietany
Bita śmietana jest podstawą wielu deserów, niektóre urozmaica, jak również sama w sobie – z dodatkami – potrafi stanowić doskonały podwieczorek. Jednak zanim przejdzie się do jedzenia, trzeba ją odpowiednio przygotować, czyli ubić. Nie zawsze jest to takie proste, jak się wydaje, dlatego warto trzymać się kilku cennych zasad.
Odpowiednia śmietana
Pierwszym krokiem do dobrego ubicia śmietany jest wybór odpowiedniego produktu do ubijania. Lejąca się śmietana 12% lub 18% zupełnie nie nadaje się do tego i nie osiągnie się dzięki niej oczekiwanych efektów. Najlepsza jest śmietana tzw. kremowa, która posiada 30% lub 36% tłuszczu. Wtedy wyjdzie najlepsza i najbardziej puchata.
Dobre schłodzenie
Żeby śmietana lepiej się ubiła i była bardziej puszysta warto dobrze schłodzić nie tylko ją samą, lecz również miskę, trzepaczkę lub fragmenty miksera służące do ubijania. W znaczący czas skróci to także czas ubijania, który czasami wydaje się bardzo długi.
Zasady ubijania
Ze względu na to, że długie ubijanie powoduje powstanie grudek, czyli masła, nie powinno ono trwać zbyt długo. Śmietanę trzeba ubijać na wysokich obrotach miksera, a w momencie gdy piana będzie już odpowiednio puszysta, zmniejszyć obroty miksera i miksować jeszcze przez 2-3 minuty dla utrwalenia efektu.
Utrwalenie puszystości
Ubita śmietana może zmienić swoją objętość i ładną puszystość, jeśli nie zostanie od razu wykorzystana. Aby utrwalić jej strukturę w trakcie ubijania można dodać specjalne utrwalacze do bitej śmietany albo żelatynę. Żelatynę najlepiej dodawać w proporcjach: 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 3 łyżkach ciepłej wody.
Przed ubiciem
Zanim przeleje się śmietanę z pojemnika do miski, w której będzie się ją ubijało warto wstrząsnąć pudełkiem albo butelką. Na dole pojemnika może osiąść sporo tłuszczu, a to właśnie on jest gwarancją dobrze ubitej śmietany.
Przechowywanie śmietany
Bitą śmietanę można przechowywać przez 24 godziny w lodówce, bez szkody dla jej wyglądu. Trzeba jednak pamiętać, że bardzo szybko pochłania ona zapachy, więc niezbędne jest przelanie jej do słoika i zakręcenie go szczelnie.