Przepis na kuskus z warzywami
Przepis na kuskus z warzywami
Kuskus to jeden ze smaczniejszych produktów spożywczych, jaki można włączyć do diety, a przy okazji jeden ze zdrowszych. Ma postać niewielkich, jasnożółtych kuleczek, które gotuje się na parze albo zalewa wodą, aby był napęczniały i sypki. W oryginalnej postaci bywa podawany głównie z mięsem, jednak jako produkt wspierający diety odchudzające może być podawany również z warzywami.
Niezbędne składniki
Aby szybko przygotować pyszną potrawę, należy zgromadzić potrzebne składniki. Są nimi:
* 100 g kaszy kuskus,
* 200 g cukinii,
* 2 ząbki czosnku,
* 1 cebula,
* 1 pomidor,
* 1/2 czerwonej papryki,
* oliwa z oliwek,
* kolendra,
* sól,
* pieprz.
Jeżeli jest się smakoszem innych warzyw, można z powodzeniem dodać jeszcze zieloną i czerwoną paprykę, odrobinę pora lub czerwoną cebulę. Im bardziej kolorowa potrawa, tym lepsza i smaczniejsza.Pierwszy krok
Kuskus wsypać do miski, posolić i zalać gorącą wodą tak, żeby zakrywała ona całą kaszę, wystając 1 centymetr ponad jej powierzchnię. Przykryć talerzykiem lub pokrywką od garnka, po czym odstawić na 5 minut do spęcznienia. Jeżeli chce się uzyskać delikatniejszy smak, można dodać do kaszy i wody 1/2 łyżeczki miękkiego masła.
Drugi krok
Pomidora sparzyć gorącą wodą, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Takie same czynności powtórzyć z papryką lub z paprykami, jeżeli chce się dołączyć jeszcze zieloną albo żółtą. Cebulę i czosnek posiekać na małe kawałki. Cukinię – bez obierania – pokroić na plasterki. Można przekroić je na pół.
Trzeci krok
Oliwę z oliwek rozgrzać na patelni, po czym wrzucić cebulę i czosnek, chwilę przysmażyć. Dodać pokrojonego pomidora i paprykę. Zamieszać wszystko i przysmażać przez jakiś czas, a na koniec dodać cukinię. Całość przyrumienić, dodając sól i pieprz do smaku. Wrzucić spęczniałą już kaszę, a następnie ponownie zamieszać.Po zdjęciu patelni z palnika przesypać potrawę do głębokiego talerza i ozdobić kolendrą. Dla nadania posiłkowi eleganckiego wyglądu można zwieńczyć dzieło świeżym listkiem bazylii.