Przepis na kuskus z warzywami

Opiekun artykułu: martaoch
Advertising
Przepis na kuskus z warzywami

Przepis na kuskus z warzywami

Kuskus to jeden ze smaczniejszych produktów spożywczych, jaki można włączyć do diety, a przy okazji jeden ze zdrowszych. Ma postać niewielkich, jasnożółtych kuleczek, które gotuje się na parze albo zalewa wodą, aby był napęczniały i sypki. W oryginalnej postaci bywa podawany głównie z mięsem, jednak jako produkt wspierający diety odchudzające może być podawany również z warzywami.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne składniki

    Niezbędne składniki

    Aby szybko przygotować pyszną potrawę, należy zgromadzić potrzebne składniki. Są nimi:
    * 100 g kaszy kuskus,
    * 200 g cukinii,
    * 2 ząbki czosnku,
    * 1 cebula,
    * 1 pomidor,
    * 1/2 czerwonej papryki,
    * oliwa z oliwek,
    * kolendra,
    * sól,
    * pieprz.
    Jeżeli jest się smakoszem innych warzyw, można z powodzeniem dodać jeszcze zieloną i czerwoną paprykę, odrobinę pora lub czerwoną cebulę. Im bardziej kolorowa potrawa, tym  lepsza i smaczniejsza.

  • Pierwszy krok

    Kuskus wsypać do miski, posolić i zalać gorącą wodą tak, żeby zakrywała ona całą kaszę, wystając 1 centymetr ponad jej powierzchnię. Przykryć talerzykiem lub pokrywką od garnka, po czym odstawić na 5 minut do spęcznienia. Jeżeli chce się uzyskać delikatniejszy smak, można dodać do kaszy i wody 1/2 łyżeczki miękkiego masła.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Pomidora sparzyć gorącą wodą, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Takie same czynności powtórzyć z papryką lub z paprykami, jeżeli chce się dołączyć jeszcze zieloną albo żółtą. Cebulę i czosnek posiekać na małe kawałki. Cukinię – bez obierania – pokroić na plasterki. Można przekroić je na pół.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Oliwę z oliwek rozgrzać na patelni, po czym wrzucić cebulę i czosnek, chwilę przysmażyć. Dodać pokrojonego pomidora i paprykę. Zamieszać wszystko i przysmażać przez jakiś czas, a na koniec dodać cukinię. Całość przyrumienić, dodając sól i pieprz do smaku. Wrzucić spęczniałą już kaszę, a następnie ponownie zamieszać.Po zdjęciu patelni z palnika przesypać potrawę do głębokiego talerza i ozdobić kolendrą. Dla nadania posiłkowi eleganckiego wyglądu można zwieńczyć dzieło świeżym listkiem bazylii.