Jak zrobić pyszny mus cytrynowy?
Jak zrobić pyszny mus cytrynowy?
Lekki, pełen cytrynowego posmaku deser można uzyskać w niezwykle prosty sposób. Wystarczy skorzystać z podanego w poniższym artykule przepisu. Mus cytrynowy stanowi dobrą alternatywę dla czasochłonnych ciast oraz często jadanych babeczek. Dobry smak oraz egzotyczny aromat pozwalają poczuć się jak na zagranicznych wakacjach.
Niezbędne składniki
Wykonanie smacznego musu wymaga odpowiednich składników spożywczych, wśród których powinno znaleźć się:
* 300 ml śmietany kremówki,
* 60 g cukru,
* 2 cytryny,
* 2 białka,
* plasterki cytryny (do dekoracji).
Należy pamiętać, że przed użyciem śmietany trzeba ją cały czas trzymać w lodówce, ponieważ powinna być bardzo zimna, aby dać lepszy efekt jako składnik deseru.Pierwszy krok
Przygotowane cytryny sparzyć wrzątkiem, a następnie bardzo dokładnie umyć w gorącej wodzie. Na skórce mogą znajdować się substancje mające zapewnić trwałość cytryny w sklepie, które w deserze nie są już konieczne.Z jednej cytryny zetrzeć skórkę przy pomocy tarki o drobnych oczkach, a następnie wycisnąć sok. Drugą obrać ze skórki, ścinając ją z cytryny jako wąskie paski.
Drugi krok
Wyjąć śmietankę z lodówki. Wstrząsnąć – dużo tłuszczu osiada na dnie pojemników ze śmietanką – i przelać do miski. Dodać cukier oraz drobno startą skórkę, po czym ubijać składniki aż do momentu, w którym krem zacznie gęstnieć.
Trzeci krok
Sok z cytryny dolać, kiedy krem zacznie gęstnieć, ale nie przerywać miksowania. Zakończyć je można dopiero w momencie, gdy krem stanie się całkiem sztywny.Po zakończeniu ubijania kremu można przejść do ubijania białek. Powinny stać się miękką pianą.
Czwarty krok
Gdy do tego dojdzie, zacząć powoli, najlepiej plastikową łyżką, łączyć ubitą kremówkę z ubitymi białkami. Po wymieszaniu się ich w jedną całość przelać masę do miseczek czy pucharków, w których krem będzie podawany. Wstawić do lodówki na 4 –5 godzin, aż dobrze stężeje.Przed podaniem ozdobić deser plasterkami cytryny oraz paskami skórki z obranej wcześniej cytryny. Smacznego!