Jak zrobić pyszny mus cytrynowy?

Opiekun artykułu: mefer
Advertising
Jak zrobić pyszny mus cytrynowy?

Jak zrobić pyszny mus cytrynowy?

Lekki, pełen cytrynowego posmaku deser można uzyskać w niezwykle prosty sposób. Wystarczy skorzystać z podanego w poniższym artykule przepisu. Mus cytrynowy stanowi dobrą alternatywę dla czasochłonnych ciast oraz często jadanych babeczek. Dobry smak oraz egzotyczny aromat pozwalają poczuć się jak na zagranicznych wakacjach.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne składniki

    Niezbędne składniki

    Wykonanie smacznego musu wymaga odpowiednich składników spożywczych, wśród których powinno znaleźć się:
    * 300 ml śmietany kremówki,
    * 60 g cukru,
    * 2 cytryny,
    * 2 białka,
    * plasterki cytryny (do dekoracji).
    Należy pamiętać, że przed użyciem śmietany trzeba ją cały czas trzymać w lodówce, ponieważ powinna być bardzo zimna, aby dać lepszy efekt jako składnik deseru.

  • Pierwszy krok

    Przygotowane cytryny sparzyć wrzątkiem, a następnie bardzo dokładnie umyć w gorącej wodzie. Na skórce mogą znajdować się substancje mające zapewnić trwałość cytryny w sklepie, które w deserze nie są już konieczne.Z jednej cytryny zetrzeć skórkę przy pomocy tarki o drobnych oczkach, a następnie wycisnąć sok. Drugą obrać ze skórki, ścinając ją z cytryny jako wąskie paski.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Wyjąć śmietankę z lodówki. Wstrząsnąć – dużo tłuszczu osiada na dnie pojemników ze śmietanką – i przelać do miski. Dodać cukier oraz drobno startą skórkę, po czym ubijać składniki aż do momentu, w którym krem zacznie gęstnieć.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Sok z cytryny dolać, kiedy krem zacznie gęstnieć, ale nie przerywać miksowania. Zakończyć je można dopiero w momencie, gdy krem stanie się całkiem sztywny.Po zakończeniu ubijania kremu można przejść do ubijania białek. Powinny stać się miękką pianą.

  • Czwarty krok

    Czwarty krok

    Gdy do tego dojdzie, zacząć powoli, najlepiej plastikową łyżką, łączyć ubitą kremówkę z ubitymi białkami. Po wymieszaniu się ich w jedną całość przelać masę do miseczek czy pucharków, w których krem będzie podawany. Wstawić do lodówki na 4 –5  godzin, aż dobrze stężeje.Przed podaniem ozdobić deser plasterkami cytryny oraz paskami skórki z obranej wcześniej cytryny. Smacznego!