Jak zrobić placki z grzybami?
Jak zrobić placki z grzybami?
Grzyby mają wielu zwolenników. Są tak wszechstronne w użyciu, że świetnie komponują się swoim oryginalnym smakiem z mięsem, farszami, sosami i zupami. To, że można je przetworzyć na kilka sposobów, pozwala cieszyć się ich aromatem i smakiem przez cały rok, aż do następnego jesiennego grzybobrania. Do najsmaczniejszych grzybów zaliczymy podgrzybki, kurki, rydze, prawdziwki, maślaki i koźlarze. Wprost po udanym grzybobraniu proponuję zrobić pyszne placki z grzybami.
Pamiętaj, że grzyby bardzo łatwo chłoną wodę, dlatego należy je myć w dużej ilości wody i w miarę szybko. Chłoną również sporą ilość tłuszczu. Smażenie powinno być zatem krótkie (kilka minut) i w wysokiej temperaturze.
Opis (sekcja opcjonalna)
Gdzie znajdziesz najsmaczniejsze grzyby? W lasach sosnowych w trawie szukaj rydzów i maślaków. Iglaste lasy to miejsce poszukiwań kurek i podgrzybków.
Przygotowanie grzybów i cebuli
Grzyby oczyść i pokrój w drobne paseczki. Następnie obierz cebulę, posiekaj ją i razem z grzybami przesmaż na oleju. Dopraw je ziołami, papryką oraz solą i pieprzem. Śmietanę wymieszaj z mąką. Dodaj do grzybów i cebuli, dokładnie wymieszaj. Duś na niewielkim ogniu przez około 20 minut pod przykryciem.
Przygotowanie masy z ziemniaków
Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Odciśnij je z wody. Dodaj jajko i mąkę. Kolejno dodaj wcześniej przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Dodanie grzybów do masy
Po przestygnięciu grzybów z cebulą dodaj je do ziemniaczanej masy. Całość wymieszaj. Jeżeli wolisz grzyby osobno, możesz przekładać nimi cienko usmażone placki, a nie dodawać bezpośrednio do masy.
Smażenie placków
Na patelni rozgrzej olej. Kładź niewielkie porcje masy i lekko dociskaj łyżką, by uformowały się placki. Smaż je na złoty kolor. Placki należy odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.