Jak zrobić placki z grzybami?

Opiekun artykułu: agau
Poziom trudności: Łatwe , Wymagany czas: 1 godz. 30 min.
Advertising
Jak zrobić placki z grzybami?

Jak zrobić placki z grzybami?

Grzyby mają wielu zwolenników. Są tak wszechstronne w użyciu, że świetnie komponują się swoim oryginalnym smakiem z mięsem, farszami, sosami i zupami. To, że można je przetworzyć na kilka sposobów, pozwala cieszyć się ich aromatem i smakiem przez cały rok, aż do następnego jesiennego grzybobrania. Do najsmaczniejszych grzybów zaliczymy podgrzybki, kurki, rydze, prawdziwki, maślaki i koźlarze. Wprost po udanym grzybobraniu proponuję zrobić pyszne placki z grzybami.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

60 dag grzybów

2 cebule

zioła prowansalskie

mielona papryka

1/2 szklanki gęstej, kwaśnej śmietany

4 łyżki mąki pszennej

około 1 kg ziemniaków

jajko

2 – 3 ząbki czosnku

olej do smażenia

sól i pieprz do smaku

60 dag grzybów 2 cebule zioła prowansalskie mielona papryka 1/2 szklanki gęstej, kwaśnej śmietany 4 łyżki mąki pszennej około 1 kg ziemniaków jajko 2 – 3 ząbki czosnku olej do smażenia sól i pieprz do smaku
Warto zapamiętać:

Pamiętaj, że grzyby bardzo łatwo chłoną wodę, dlatego należy je myć w dużej ilości wody i w miarę szybko. Chłoną również sporą ilość tłuszczu. Smażenie powinno być zatem krótkie (kilka minut) i w wysokiej temperaturze.

Ostrzeżenia:

Opis (sekcja opcjonalna)

Wskazówki:

Gdzie znajdziesz najsmaczniejsze grzyby? W lasach sosnowych w trawie szukaj rydzów i maślaków. Iglaste lasy to miejsce poszukiwań kurek i podgrzybków.

  • Przygotowanie grzybów i cebuli

    Przygotowanie grzybów i cebuli

    Grzyby oczyść i pokrój w drobne paseczki. Następnie obierz cebulę, posiekaj ją i razem z grzybami przesmaż na oleju. Dopraw je ziołami, papryką oraz solą i pieprzem. Śmietanę wymieszaj z mąką. Dodaj do grzybów i cebuli, dokładnie wymieszaj. Duś na niewielkim ogniu przez około 20 minut pod przykryciem.

  • Przygotowanie masy z ziemniaków

    Przygotowanie masy z ziemniaków

    Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Odciśnij je z wody. Dodaj jajko i mąkę. Kolejno dodaj wcześniej przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj.

  • Dodanie grzybów do masy

    Po przestygnięciu grzybów z cebulą dodaj je do ziemniaczanej masy. Całość wymieszaj. Jeżeli wolisz grzyby osobno, możesz przekładać nimi cienko usmażone placki, a nie dodawać bezpośrednio do masy.

  • Smażenie placków

    Na patelni rozgrzej olej. Kładź niewielkie porcje masy i lekko dociskaj łyżką, by uformowały się placki. Smaż je na złoty kolor. Placki należy odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Popularne tagi
  • gotowanie kaszy
  • przygotowanie ciasteczek
  • blender
  • sztuczna krew
  • sposoby oddzielania żółtka
  • przepis na tort malinowy
  • lekka babka
  • wykorzystanie awokado
  • bób w łupinkach
  • ułatwienie gotowania
  • przygotowanie polewy czekoladowej
  • płatki kukurydziane
  • rodzynki
  • przygotowanie nuggetsów
  • przepis na chrupiące warzywa