Przepis na leczo

Opiekun artykułu: thetom
Poziom trudności: Łatwe , Wymagany czas: 1 godz. 15 min.
Advertising
Przepis na leczo

Przepis na leczo

Leczo jest rzecz jasna potrawą, która może kojarzyć się tylko z jednym państwem Europy, a mianowicie z Węgrami. To skojarzenie jest chyba dla wszystkich jasne, a nawet gdyby nie było, to przecież wystarczy spojrzeć na obojętnie który przepis na leczo – podstawą w każdym przypadku jest papryka, narodowe warzywo Węgrów. Leczo jest natomiast bardzo prostą w przygotowaniu potrawą, a na dodatek tanią, jeśli przygotowuje się ją w okolicach sierpnia, kiedy papryki oraz pomidory można kupić po bardzo okazyjnych cenach. Warto wówczas ten węgierski przysmak przygotować, zwłaszcza że jeśli już raz go spróbujesz, to potem będzie ci trudno przestać go gotować. To idealne połączenie cebuli, papryki oraz pomidorów, które można uzupełnić ulubionymi dodatkami. Poniżej znajdziesz przepis na leczo, jakie często gotuje się w Polsce. Jest ono bardziej treściwe niż to z podstawowego przepisu węgierskiego.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

3 czerwone papryki

2 średnie cebule białe

1 średnia cebula czerwona

300 gram pieczarek

500 gram kiełbaski

2 puszki pomidorów krojonych

sól i pieprz

2 łyżeczki papryki słodkiej + do doprawienia

3 czerwone papryki 2 średnie cebule białe 1 średnia cebula czerwona 300 gram pieczarek 500 gram kiełbaski 2 puszki pomidorów krojonych sól i pieprz 2 łyżeczki papryki słodkiej + do doprawienia
  • Przygotowanie składników na leczo

    Choć w Polsce do lecza bardzo często dodaje się cukinię albo bakłażana, to ten przepis tego nie proponuje. Wypróbuj go i przekonaj się sama, którą wersję lubisz bardziej.W pierwszej kolejności należy zabrać się za przygotowanie składników, ponieważ trochę ich jest. Cebulę obierz i pokrój w cienkie półksiężyce.Paprykę umyj, wydrąż z niej gniazda nasienne, a następnie pokrój w dość grubą kostkę.Pieczarki umyj, w razie konieczności obierz, a następnie pokrój w cienkie plastry, takie jak do pizzy.Kiełbaskę pokrój w małą kostkę.

  • Podsmażanie kiełbaski

    Zanim zaczniesz podsmażać warzywa oraz grzyby, należy na osobnej patelni podsmażyć kiełbaskę. Wybierz tę z nieprzywieralnym dnem, na której możesz swobodnie smażyć bez tłuszczu. Podsmaż kiełbaskę, aż się przyrumieni. Potem zdejmij patelnię z ognia i przerzuć kiełbaskę do miski lub na talerz. Jeśli wolisz gotowaną kiełbaskę, to ten krok możesz śmiało pominąć, gdyż nie jest konieczny, aby leczo wyszło pyszne.

  • Podsmażanie warzyw

    W robieniu lecza chyba najtrudniejsze jest zapamiętanie kolejności wrzucania warzyw, ale jeśli tylko już wcześniej gotowałaś, to nie będziesz miała z tym żadnych problemów. Pamiętaj też, aby być cierpliwą i niczego nie przyspieszać.Do dużego garnka z grubym dnem wlej dwie łyżki oliw z oliwek. Odczekaj chwilę, aby się rozgrzała, i dopiero wtedy wrzuć na dno naczynia całą posiekaną wcześniej cebulę. Pozwól jej się teraz podsmażyć na złoty kolor. Żeby się nie przypaliła, mieszaj ją co jakiś czas.Następnie dodaj do cebuli pokrojoną paprykę i wymieszaj ją z cebulą. Przez kilka chwil pozwól jej się tak podsmażać, dodaj paprykę w proszku, ale potem dodaj ¼ szklanki wody (lub więcej), aby warzywo zmiękło. Będzie to wymagało około 10 minut. Duś na małym ogniu, może być pod przykryciem.Teraz dodaj także pokrojone pieczarki (je także można wcześniej trochę przysmażyć) oraz kiełbaskę. Wszystko razem wymieszaj.

  • Doprawianie

    Kiedy pieczarki oraz kiełbaska będą już dorzucone, możesz wlać pomidory z puszki. Będziesz potrzebować około dwóch puszek krojonych pomidorów. Wymieszaj wszystko razem i pozwól się leczu zagotować i pogotować kilka minut. Dopiero teraz dopraw solą, pieprzem i ewentualnie dodatkowo słodką papryką.

  • Serwowanie

    Serwowanie

    Leczo podawaj ze świeżym pieczywem, ziemniakami, ryżem lub nawet makaronem. Smacznego!

Popularne tagi
  • brązowy cukier
  • przepis na placki z jajka
  • deser na ciepło
  • grzyby leśne
  • skórka cytrynowa
  • tosty francuskie z bananami
  • przepis na jajka w koszulkach
  • olej z orzeszków ziemnych
  • halloween
  • jak zrobić omlet na słodko
  • łatwe przepisy
  • mrożenie mięsa
  • przypalenie
  • cynamonowe nadzienie
  • kasza gryczana