Jak wypiekać chleb z dyni?
Jak wypiekać chleb z dyni?
Przysmaki, jakie można przygotować z dyni, są bardzo różnorodne i warte przygotowania. Poza walorami smakowymi, dynia ma również walory zdrowotne. Sprzyja pracy układu trawienia, dostarcza składników mineralnych, witamin, a jej pestki potrzebnego ciału oleju. Wszystko to można zawrzeć w chlebie z dyni, który z powodzeniem zastąpi dotąd jedzone pieczywo. Oto sprawdzony przepis.
Niezbędne składniki
Żeby przygotować dobry chleb z dynią, potrzebne są odpowiednie składniki. Wśród nich muszą znaleźć się przede wszystkim:
* 1/2 małej dyni,
* 1/2 szklanki mleka,
* 5 dag drożdży,
* 2 łyżki cukru,
* 1 łyżeczka soli,
* 1 białko,
* 0,5 kg mąki pszennej,
* pestki dyni.Etap pierwszy
Dynię obrać ze skórki. Pozbawić ją pestek, a następnie pokroić miąższ na kawałki i wrzucić do garnka. Zalać niewielką ilością wody, w której dynia może dokładnie się rozgotować. Gdy zmieni się w papkę, przecedzić ją przez sitko pokryte gazą. Zmiksować blenderem na jeszcze gładszą papkę.
Etap drugi
Do miski wsypać 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki oraz ciepłe, ale nie gorące mleko. Wymieszać wszystko razem, aby miało konsystencję gęstej śmietany. Odstawić mieszankę na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby podwoiła objętość.
Etap trzeci
W większej misce zmieszać ze sobą przesianą mąkę, sól, cukier oraz masę dyniową. Dodać zaczyn drożdżowy i wyrabiać przez 5 – 10 minut. Ciasto nie powinno przylepiać się do dłoni, dlatego gdy zajdzie taka potrzeba, można dodać więcej mąki. Uformować kulę i pozostawić ciasto w misce. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Etap czwarty
Po wyrośnięciu ciasta zagnieść je jeszcze raz. Dodać pestki dyni i znów zagnieść, a następnie przełożyć do wysmarowanej tłuszczem foremki. Ponownie pozostawić do wyrośnięcia, tym razem na 15 minut.
Etap piąty
Gdy ciasto znów zwiększy objętość, jest gotowe do pieczenia. Wierzch przyszłego chleba posmarować białkiem rozrobionym w wodzie, posypać pestkami dyni i dopiero wtedy wsunąć foremkę formy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Piec w tej temperaturze 10 minut, następnie zmniejszyć ją do 180 stopni i piec przez kolejne 30 minut.Upieczony chlebek wystudzić. Można go jeść zarówno z dodatkami, jak i bez nich.