Jak zrobić pyszny sernik z winem?
Jak zrobić pyszny sernik z winem?
Sernik jest ciastem nie tylko pysznym, ale przede wszystkim pozwalającym na dużą kreatywność. Znane są serniki z kakao, z owocami, z galaretką. Skoro tworzy się takie oryginalne wersje, czemu nie stworzyć jeszcze lepszej – z winem. Przepis na sernik tylko dla dorosłych podajemy w poniższym artykule.
Potrzebne składniki spożywcze
Sernik z winem składa się z dwóch części – spodu oraz masy. Do przygotowania spodu potrzebne są:
* 2 szklanki mąki,
* 1/2 szklanki cukru,
* 2 łyżki wody,
* 2 łyżki kakao,
* 8 łyżek wina,
* 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
* 4 jajka,
* 25 dag margaryny.
Do wykonania masy niezbędne są:
* 50 dag sera do serników,
* 4 łyżki kaszy manny,
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
* 1 szklanka cukru,
* 1 opakowanie cukru waniliowego,
* 1/2 kostki masła,
* 4 jajka.Krok pierwszy
Margarynę pokroić na kawałki prosto do rondelka. Dodać cukier, wodę, wino i postawić na gazie. Podgrzewać, aż do roztopienia się margaryny i zagotowania wszystkich składników. Ostudzić.
W osobnym naczyniu wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.
Krok drugi
Jajka podzielić na żółtka i białka. Białka ubić na puszystą pianę z odrobiną soli. Do mąki przelać ostudzoną margarynę z dodatkami, żółtka, a na zakończenie pianę z białek. Wszystko dokładnie wymieszać, tworząc jednolitą masę.
Gotową masę wlać do okrągłej formy natłuszczonej margaryną oraz obsypanej bułką tartą.
Krok trzeci
W misce utrzeć masło razem z cukrem na puszystą masę. Nie zaprzestając ucierania, dodawać ser, żółtka, proszek do pieczenia, kaszę. Białka ubić i również dodać do serowej masy, dokładnie mieszając – łyżką albo mikserem na średnich obrotach.Masę nakładać łyżką na ciasto, aż do jej wykończenia, nie wyrównywać jej powierzchni. Piec w temperaturze 175 stopni Celsjusza przez 40 – 50 minut. Podawać, gdy sernik będzie dobrze wystudzony.