Przepis na paluszki serowo-czosnkowe

Opiekun artykułu: rarka
Poziom trudności: Łatwe , Wymagany czas: 1 godz.
Advertising
Przepis na paluszki serowo-czosnkowe

Przepis na paluszki serowo-czosnkowe

Aby urozmaicić codzienne śniadania lub kolacje, warto pokusić się o samodzielnie przygotowanie pieczywa. Paluszki serowo-czosnkowe z pewnością będą smakować każdemu, gdyż są idealnym połączeniem lubianych przez wszystkich składników. Możesz podać je również jako formę zimnej przekąski na przyjęciach, gdyż nie potrzeba do nich nic więcej, jak tylko odrobinę masła. Koniecznie powinnaś wypróbować poniższy przepis, gdyż nawet osoby, które nie miały do czynienia z pieczeniem, na pewno sobie z nim poradzą.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

3 ½ – 4 szklanki mąki

1 łyżka drożdży instant

1 ½ szklanki ciepłej wody

2 łyżki cukru

1 łyżka oliwy z oliwek

1 łyżeczka soli

2 – 3 ząbki czosnku

120 g masła (najlepiej roztopionego)

½ szklanki startego żółtego serca (najlepiej parmezan)

3 ½ – 4 szklanki mąki 1 łyżka drożdży instant 1 ½ szklanki ciepłej wody 2 łyżki cukru 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli 2 – 3 ząbki czosnku 120 g masła (najlepiej roztopionego) ½ szklanki startego żółtego serca (najlepiej parmezan)
  • Wyrabianie ciasta

    Do dużej miski wsyp jedną łyżkę drożdży instant (może zamienić je na świeże). Następnie zasyp je cukrem oraz zalej ciepłą wodą. Wszystko razem wymieszaj. Pozostaw mieszankę do wyrośnięcia na pięć minut.Po upływie pięciu minut dodaj do wyrobionych drożdży oliwę z oliwek oraz sól. Następnie wsypuj powoli oraz stopniowo do miski mąkę. Podczas wsypywania cały czas mieszaj łyżką powstające ciasto. Kiedy już wsypiesz całość, sprawdź dłońmi, czy ciasto ma odpowiednią konsystencję i wyrabiaj je jeszcze przez chwilę, a następnie odstaw do wyrośnięcia na 10 – 20 minut. Miskę możesz przykryć czystą ściereczką.

  • Masło czosnkowe

    Miękkie, a najlepiej rozpuszczone i ostygnięte masło włóż do miseczki. Dodaj do niego dwa lub trzy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Liczba ząbków zależy od tego, jak bardzo chcesz, aby przebijał się smak oraz aromat czosnku. Następnie masło z czosnkiem wymieszaj. Możesz również dodać do niego zioła, na przykład oregano – będzie ono doskonale pasowało do żółtego sera. Jednak i bez tego paluszki wyjdą wyśmienite.

  • Formowanie ciasta

    Wyrobione ciasto rozwałkuj tak, aby utworzyć na stole czy stolnicy duży kwadrat (bok około 35 – 40 centymetrów). Surowe ciasto posmaruj dokładnie zrobionym przez siebie masłem czosnkowym, a następnie posyp startym żółtym serem – nie żałuj go. Kwadrat złóż na pół.

  • Wycinanie paluszków

    Ze złożonego na pół kwadratu wytnij cienkie paski. Każdy z tych pasków zwiń w spiralę, a następnie przełóż na blachę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem pergaminowym. Pozostaw je tak do wyrośnięcia na 20 minut.

  • Pieczenie

    Pieczenie

    Drożdżowe paluszki będą się piekły przez około 15 – 20 minut w temperaturze 200°C. Możesz podawać je solo lub posmarowane masłem czosnkowym. Idealnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!