Jak zrobić smaczny mazurek miodowy?

Opiekun artykułu: netusia
Advertising
Jak zrobić smaczny mazurek miodowy?

Jak zrobić smaczny mazurek miodowy?

Mazurek to jedno z najbardziej znanych polskich ciast wielkanocnych. Kojarzone jest nawet przez obcokrajowców, którzy słusznie zauważają, że jest niezwykle smacznym wypiekiem.

Wielkanoc to przede wszystkim święta duchowe, jednak nawet duch wymaga odrobiny słodyczy, więc na pierwszy lub drugi dzień świętowania warto zaproponować gościom mazurek miodowy.

Advertising
Advertising
  • Jakich składników potrzeba?

    Jakich składników potrzeba?

    Żeby przygotować znakomity mazurek miodowy, potrzebne są świeże i dobre składniki spożywcze, w tym:
    * 20 dag cukru,
    * 5 dag mąki,
    * 5 dag miodu płynnego,
    * 25 dag rodzynek,
    * 35 dag orzechów,
    * 3 jajka,
    * 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
    * 1 tabliczka białej czekolady,
    * 1 tabliczka deserowej czekolady,
    * margaryna (do formy do pieczenia).

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Przygotowane rodzynki przełożyć do miski i zalać wrzątkiem, tak aby wszystkie były nim zakryte. Odstawić na 10 – 15 minut do zmięknięcia.Do drugiej miski wbić żółtka, dodać cukier i rozpocząć ucieranie składników na puszystą masę. Im bardziej puszysta, tym lepiej.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Sodę oczyszczoną połączyć z mąką i dodać do nich 1 – 1,5 łyżki wody, wymieszać. Uzyskaną papkę zacząć dodawać do masy jajecznej, miksując składniki w jednolitą całość. Dodać miód, posiekane orzechy, cały czas mieszając.Odsączyć orzechy z wody i również wsypać do ciasta. Wymieszać dokładnie, żeby rodzynki znalazły się w masie.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Pozostałe po rozbiciu jajek białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać do ciasta i zamieszać.Formę do pieczenia – prostokątną lub kwadratową – natrzeć margaryną, po czym przelać na nią ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez 25 minut.Po upieczeniu i wystudzeniu ozdobić mazurek miodowy roztopioną czekoladą, deserową i białą, oraz bakaliami. Podawać na drugi dzień po przygotowaniu, wtedy ciasto ma najlepszy smak.

Popularne tagi
  • chrupiące warzywa
  • rodzynki
  • zapiekanka z ryżem i kurczakiem
  • wiosenny deser
  • pieczywo razowe
  • pudełka próżniowe
  • sposób wykonania ciastek
  • zabezpieczanie jedzenia
  • pudełka
  • przepis na marynowane marchewki
  • owoce morza
  • rajstopy
  • leczo z kiełbasą
  • bułki
  • gryka